Волонтер Митар Медовић (92) пола вијека у хуманој мисији

Милош Васиљевић
Волонтер Митар Медовић (92) пола вијека у хуманој мисији

Бањалука - Хладни зимски дани и десета деценија живота у коју је закорачио, нису препрека за Митра Медовића, најстаријег волонтера у Српској, да помаже својим суграђанима.

Овај деведесетдвогодишњи хуманиста већ пола вијека помаже онима којима је помоћ неопходна, и са поносом каже то ће чинити док год год буде могао.

Старина ведрог духа и великог срца, предсједник је организације Црвеног крста у насељу Борик, а више од пола свог живота угроженима помаже без икакве накнаде.

- Када је потребна помоћ старим и немоћним, сиротињи или непокретнима, у мени се пробуди снага и жеља да им будем при руци и олакшам животне недаће. Срећан сам што сам у протеклих 50 година помагао тим људима и бар мало им уљепшао сурову свакодневицу - поручује Медовић који је за свој хуманитарни рад примио велики број признања и одликовања.

Овај пензионисани полицајац је казао да је најсрећнији када види младе снаге како иду његовим стопама.

Да и у тешким временима има много оних за које хуманост и солидарности нема цијену, потврђују и у Градској организацији Црвеног крста гдје кажу да имају 3.500 чланова на које увијек могу рачунати. Добровољно и бесплатно свакодневно помажу угроженима, дарују крв болеснима, а старим и изнемоглим старачке дане чине лакшим и љепшим.

Међу њима је Медовић, који је јуче у просторијама Црвеног крста увеличао обиљежавање Међународног дана волонтера.

Секретар ове организације Жељкица Илић наглашава да је веома задовољна одзивом хуманиста који су увијек спрени да помогну, истакавши да међу њима има свих генерација.

- Наши чланови су волонтери подмлатка, ученици и студенти, волонтери у омладинском клубу, мјесним организацијама и фирмама - навела је Илићева.

Према ријечима предсједника Удружења грађана „Мозаик пријатељства“ Мирослава Субашића сваки волонтер добро дође, јер имају много посла на терену.

- Чланови нашег удружења углавном пакују храну, те је достављају онима који су немоћни. Осим хуманитарног рада, акценат стављамо и на екологију, уклањамо отпад, те водимо рачуна о пошумљавању - нагласио је Субашић.

Црвени крст

Омладински клуб Црвеног крста броји 75 активних волонтера, у школама је око 1.100 чланова, а у разним организацијама 950.

- Морамо се присјетити поплава из 2014. године и тада је Црвени крст ангажовао све своје чланове, који су помагали у  тешким тренуцима - рекла је Жељкица Илић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана