Vodovod i kanalizacija zajedničke želje banjalučkih mjesnih zajednica

Vesna Popović
Vodovod i kanalizacija zajedničke želje banjalučkih mjesnih zajednica

Banjaluka - Vodovodna i kanalizaciona mreža, kao i bolja infrastruktura na vrhu su želja i potreba stanovnika mjesnih zajednica, a sa rješavanjem ovih problema gradske vlasti bi trebalo da se uhvate u koštac iduće godine.

Odjeljenje za komunalne poslove zatražilo je od savjeta svih 57 mjesnih zajednica da do sutra dostave po tri prijedloga kojima daju prioritet.

- Podaci o ovim prioritetima poslužiće u izradi budžeta grada za 2019. godinu - naveli su iz resornog odjeljenja.

Predsjednik Savjeta MZ Verići Slaviša Vučkovac je rekao da je glavno da bude riješeno pitanje snabdijevanja vodom.

- Dobar dio MZ nije obuhvaćen gradskim vodovodom, već lokalnim vodovodima pa u ljetnom periodu dolazi do redukcija. Predložili smo da se gradi mreža za Gajiće, Radulje, Milovanoviće i Taliće, što je oko osam kilometara vodovoda - rekao je Vučkovac.

Predsjednik Savjeta MZ Bistrica Željko Kovačević rekao je da još nisu dostavili spisak prioriteta, ali da će to uraditi do naznačenog roka.

- Bistrica nema kanalizaciju, što je hronični problem svih seoskih područja. Prilikom sastavljanja liste prioriteta ipak ćemo se koncentrisati na ona pitanja koja bi mogla biti lakše riješena. Među njima je sigurno važno pitanje snabdijevanja vodom. Imamo dva lokalna vodovoda sa kojih se snabdijevamo vodom, a koji su nedovoljni u sušnom periodu. Jedini način da to bude riješeno je kroz projekat regionalnog vodovoda “Crno vrelo” - rekao je Kovačević i dodao da je vrlo značajna i izgradnja rasvjete.

U Drakuliću su najveći problemi upravo nedostatak vodovodne i kanalizacione mreže.

- Mjesna zajednica je gusto naseljena, a više od pola naselja nema kanalizaciju. U skladu s tim smo i formirali prioritete i predložili da u kraku ulice 7. februara budu zamijenjene azbestne vodovodne cijevi te da se nastavi izgradnja kanalizacije u ulici Goluba Babića - rekao je predsjednik Savjeta te MZ Željko Dojčinović.

O putevima u septembru

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić rekao je da će u septembru zatražiti od mjesnih zajednica podatke o prioritetima za rješavanje problema putne mreže u 2019. godini.

- Prema preliminarnim procjenama, dogodine ćemo imati svega devet miliona za održavanje i investicije. U 2018. godini smo imali 16 miliona KM, a to uključuje redovna budžetska sredstva, suficit i emisiju obveznica - rekao je Sandić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana