Voda curi, računi se prelivaju

Jasmina Perišić
Voda curi, računi se prelivaju

Banjaluka - Tehničke ekipe "Vodovoda" u posljednja tri mjeseca imale 470 intervencija, zbog kvarova na vodovodnoj i 92 intervencije na kanalizacionoj mreži.

Ova činjenica je unijela strepnju među građane koji se pitaju ko će da plati vodu koja je danima curila na mjestu kvara.

U "Vodovodu" ističu da sve zavisi od vrste kvara odnosno mjesta gdje se on desio.

- O vodovodnom priključku i njegovom održavanju brine se potrošač. Priključak se smatra kućnom instalacijom koja nije u nadležnosti "Vodovoda". Kvar koji se javi iza vodomjera, odnosno između vodomjera i objekta, u nadležnosti je potrošača i on je dužan da ga otkloni. Ako do kvara dođe između vodomjera i glavne cvijevi mi otklanjamo kvar i snosimo troškove - kazali su u "Vodovodu".

Objasnili su da ukoliko se potrošač nađe u situaciji da mora da plati veću količinu iscurjele vode koja je nastala kao posljedica kvara, on može da podnese molbu za otpis dugovanja.

- Molbu onda razmatra komisija za otpis dugovanja po osnovu kvara prema Pravilniku Društva - rekli su u "Vodovodu".

Stari i dotrajali sistemi najčešće su uzrok kvarova pa se građani mahom žale na vodu koja curi iz šahtova ili vodovodnih cijevi.

- Prijavljene kvarove rangiramo po hitnosti. Naše ekipe se trude da otklone sve kvarove u što skorijem roku. Radimo u dvije smjene a u malom smo zaostatku zbog godišnjih odmora. Ipak, po pozivu građana, svaki kvar otklanjamo u što skorijem roku  - rekli su u "Vodovodu".

Mještanka Kočićevog vijenca Irena Bajramović, kaže da je u ulici Radoja Domanovića nekoliko dana iz šahta curila voda, te da strahuje da bi zbog ovoga mogla platiti veći račun.

- Voda je curila po ulici sigurno četiri dana dok kvar najzad nije otklonjen. Pored toga što je ružno vidjeti ovakav prizor u užem centru grada bojim se da se može desiti da na računu za vodu dobijemo veću cifru - požalila se Bajramovićeva.

Nova mreža

Iz "Vodovoda" planiraju da riješe problem kvarova i curenja vode, zamjenom dotrajale mreže.

- Trebalo bi da na godišnjem nivou zamijenimo oko 16 kilometara cjevovoda. To je oko dva odsto ukupne dužine i koštalo bi oko dva miliona maraka. Nažalost za tako nešto treba vremena i novca - kazali su u "Vodovodu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana