Vlasnici na moru, lopovi po kućama

Jasmina Perišić
Vlasnici na moru, lopovi po kućama

Banjaluka - Više od stotinu provala i krađa prijavljeno je u prvoj polovini ove godine, a da i vrijeme godišnjih odmora lopovima ide na ruku pokazuje podatak da je samo od maja do jula bilo čak 36 krađa u kućama i stanovima Banjalučana.

Prema podacima Centra javne bezbjednosti, provalnici najčešće obijaju kuće čiji se vlasnici nalaze na privremenom radu ili boravku u inostranstvu, a najčešće kradu novac, zlatni nakit i tehničke uređaje.

- Lopovi su različitih profila, počev od lica kojima se nenadano ukaže prilika za izvršenje krivičnog djela pa do povratnika, odnosno osoba koje su već poznate po takvim prekršajima - rekla je portparol Centra javne bezbjednosti Marija Markanović.

Ona je istakla da oni koji su i ranije krali, prije ponovnog izvršenja krivičnog djela prikupljaju informacije koje se odnose na vlasnike kuća, stanova i poslovnih prostora koja će naknadno biti meta napada.

- Oni prikupljaju podatke o navikama vlasnika, njihovom kretanju, odlasku i povratku do mjesta boravka i druge neophodne informacije koje će im pomoći da što uspješnije realizuju svoj plan i na kraju prikriju radnju krivičnog djela - kaže Markanovićeva i dodaje da i oštećeni u velikoj mjeri sami doprinose tome što ih zadesi.

- Građani često na javnom mjestu saopštavaju detalje svog kretanja, odnosno odsutnosti iz svojih kuća, a takođe saopštavaju komšijama vrijeme odlaska na godišnje odmore i slično - rekla je Markanovićeva.

Prema preporuci policije, najbolji način da se građani zaštite je ugradnja protivprovalnih vrata, kamera sa video-nadzorima, kao i alarmno-dojavnih sistema.

Iz "Krajina osiguranja" kažu da veoma mali broj građana osigurava svoju imovinu.

- Na imovinska osiguranja ne otpada više od deset odsto svih vrsta ugovorenih osiguranja, dok na osiguranje od krađa i manje od pet odsto - rekli su u ovoj osiguravajućoj kući.

Kazne

Prema odredbi člana 232 Krivičnog zakona Republike Srpske, za izvršioce krivičnih djela teška krađa propisana je kazna zatvora u trajanju od tri do 15 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana