Власници на мору, лопови по кућама

Јасмина Перишић
Власници на мору, лопови по кућама

Бањалука - Више од стотину провала и крађа пријављено је у првој половини ове године, а да и вријеме годишњих одмора лоповима иде на руку показује податак да је само од маја до јула било чак 36 крађа у кућама и становима Бањалучана.

Према подацима Центра јавне безбједности, провалници најчешће обијају куће чији се власници налазе на привременом раду или боравку у иностранству, а најчешће краду новац, златни накит и техничке уређаје.

- Лопови су различитих профила, почев од лица којима се ненадано укаже прилика за извршење кривичног дјела па до повратника, односно особа које су већ познате по таквим прекршајима - рекла је портпарол Центра јавне безбједности Марија Маркановић.

Она је истакла да они који су и раније крали, прије поновног извршења кривичног дјела прикупљају информације које се односе на власнике кућа, станова и пословних простора која ће накнадно бити мета напада.

- Они прикупљају податке о навикама власника, њиховом кретању, одласку и повратку до мјеста боравка и друге неопходне информације које ће им помоћи да што успјешније реализују свој план и на крају прикрију радњу кривичног дјела - каже Маркановићева и додаје да и оштећени у великој мјери сами доприносе томе што их задеси.

- Грађани често на јавном мјесту саопштавају детаље свог кретања, односно одсутности из својих кућа, а такође саопштавају комшијама вријеме одласка на годишње одморе и слично - рекла је Маркановићева.

Према препоруци полиције, најбољи начин да се грађани заштите је уградња противпровалних врата, камера са видео-надзорима, као и алармно-дојавних система.

Из "Крајина осигурања" кажу да веома мали број грађана осигурава своју имовину.

- На имовинска осигурања не отпада више од десет одсто свих врста уговорених осигурања, док на осигурање од крађа и мање од пет одсто - рекли су у овој осигуравајућој кући.

Казне

Према одредби члана 232 Кривичног закона Републике Српске, за извршиоце кривичних дјела тешка крађа прописана је казна затвора у трајању од три до 15 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана