Вла­да пре­узе­ла 29 ми­ли­она КМ ду­га То­пла­не

Ма­ри­ја­на Миљић
Вла­да пре­узе­ла 29 ми­ли­она КМ ду­га То­пла­не

Бањалу­ка - Вла­да Ре­пу­бли­ке Српске пре­узе­ла је на се­бе 29 ми­ли­она ма­ра­ка ду­га бањалу­чке "То­пла­не" пре­ма "Оп­ти­ма гру­пи", ко­ји ће ком­пен­зо­ва­ти са овим пре­ду­зе­ћем, до­го­во­ре­но је на ју­че­рашњем сас­тан­ку пред­сје­дни­ка РС Ми­ло­ра­да До­ди­ка и ми­нис­та­ра у Вла­ди са гра­до­на­чел­ни­ком Бањалу­ке Иго­ром Ра­до­ји­чи­ћем.

До­дик је на­кон сас­тан­ка у бањалу­чкој Град­ској упра­ви ка­зао да ће на овај на­чин дуг "То­пла­не" би­ти смањен за тре­ћи­ну.

- Овај дуг Вла­да ће пре­би­ти са "Оп­ти­мом", јер то пре­ду­зе­ће има одре­ђе­не оба­ве­зе пре­ма РС. Са­гла­си­ли смо се да овај про­блем на овај на­чин бу­де ри­је­шен - ка­зао је До­дик, ко­ји је по­држао на­мје­ру град­ског ру­ко­вод­ства да из­гра­ди но­ву то­пла­ну.

- Не сми­је­мо до­зво­ли­ти да по­но­во на по­чет­ку се­зо­не гри­јања има­мо ис­ти про­блем. Мно­го ре­пу­бли­чких ин­сти­ту­ци­ја за­ви­си од гри­јања у гра­ду и то тре­ба што при­је ри­је­ши­ти. На по­чет­ку се­зо­не тре­ба да има­мо но­ве, али и ста­ре мо­гу­ћнос­ти и да њихо­вим ком­би­но­вањем до­би­је­мо си­гур­но гри­јање - на­вео је До­дик.

На сас­тан­ку је до­го­во­ре­но и да Ка­би­нет пред­сје­дни­ка РС фи­нан­си­ра градњу је­дног врти­ћа у Бањалу­ци, а град­ске влас­ти тре­ба да одре­де ло­ка­ци­ју и ри­је­ше имо­вин­ско-пра­вне одно­се и изра­де про­је­кат.

До­дик је на­гла­сио и да је са­радња град­ских влас­ти и ре­пу­бли­чких ин­сти­ту­ци­ја ва­жна за сам ра­звој Бањалу­ке.

- Же­ли­мо да за­је­дни­чки обе­зби­је­ди­мо брже рје­ша­вање про­бле­ма и ти­ме до­при­не­се­мо убрза­ном ра­зво­ју гра­да. По­држа­ва­мо иде­ју Ра­до­ји­чи­ћа да гра­ду да но­ви имиџ. Бањалу­ка је гла­вни град РС и у њој су смје­ште­не све ва­жне ин­сти­ту­ци­је - ка­зао је До­дик.

Под­сје­тио је да на те­рет буџета РС бу­де ре­кон­стру­исан Уни­вер­зи­тет­ски кли­ни­чки цен­тар РС и да је ври­је­дност тог по­сла око 200 ми­ли­она ма­ра­ка.

- Оче­ку­јем да би по­чет­ком иду­ће го­ди­не ови ра­до­ви мо­гли би­ти за­врше­ни. То отва­ра мо­гу­ћност и за град и за Ре­пу­бли­ку, да на мјес­ту гдје се са­да на­ла­зе кли­ни­ке, ко­је ће би­ти пре­сељене на Па­при­ко­вац, бу­де отво­ре­на је­дна атра­кти­вна зо­на ко­ју тре­ба осми­сли­ти - ре­као је До­дик.

Ра­до­ји­чић је До­ди­ка и ми­нис­тре упо­знао са при­ори­те­ти­ма град­ских влас­ти.

- Би­ло је ри­је­чи о ме­ђу­на­ро­дном тен­де­ру за ре­фи­нан­си­рање град­ског ду­га од 73 ми­ли­она КМ, а ко­ји ће би­ти за­тво­рен 31. мар­та. Раз­го­ва­ра­ли смо и о ка­пи­тал­ним про­је­кти­ма у снаб­ди­је­вању во­дом, али и о дру­гим друш­тве­ним дје­ла­тнос­ти­ма, гдје су на одре­ђен на­чин Вла­да РС, али и ре­пу­бли­чке ин­сти­ту­ци­је, та­ко­ђе укључе­ни - ка­зао је Ра­до­ји­чић.

Сас­тан­ку су при­сус­тво­ва­ли ми­нис­три фи­нан­си­ја те прос­тор­ног уре­ђења Зо­ран Те­гел­ти­ја и Сре­брен­ка Го­лић и ди­ре­ктор Ре­пу­бли­чке упра­ве за ге­одет­ске и имо­вин­ско-пра­вне по­сло­ве Ми­лош Комљено­вић.

Ауто­пу­те­ви

Пред­сје­дник РС Ми­ло­рад До­дик ре­као је да ће нај­вје­ро­ва­тни­је по­чет­ком иду­ће го­ди­не би­ти за­врше­на градња дру­ге ди­они­це ауто­пу­та "9. ја­ну­ар", од Бањалу­ке до Прњаво­ра.

- Градња ове тра­се тре­ба­ло је да бу­де за­врше­на кра­јем ове го­ди­не, али смо су­оче­ни са про­бле­ми­ма имо­вин­ско-пра­вне при­ро­де. У за­вршној смо фа­зи пре­го­во­ра за градњу ауто­пу­та од Бањалу­ке пре­ма При­је­до­ру, али и ауто­пу­та пре­ма Мркоњић Гра­ду - ка­зао је До­дик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана