Više aktivnosti za osobe sa autizmom

Aleksandar Stojanović
Više aktivnosti za osobe sa autizmom

Banjaluka - Projekat “Ja mogu sam, podrži me”, u okviru kojeg će biti održane radionice baštovanstva, kulinarstva i sporta, trebalo bi da doprinesu socijalizaciji i osamostaljivanju osoba sa autizmom.

Ovo su istakli iz Udruženja za pomoć licima sa autizmom “Djeca svjetlosti”, naglasivši da je riječ o veoma značajnom projektu.

- Projekat ćemo realizovati uz pomoć Gradske uprave i UNDP-a, koji su izdvojili 19.323 marke u okviru “Regionalnog programa lokalne demokratije” - naveli su u udruženju. 

Iz udruženja objašnjavaju da, bez obzira na različite sposobnosti, sve osobe sa autizmom imaju teškoću da svijet oko sebe razumiju onako kako ga razumije većina ljudi.

- Ma koliko kontakt djeteta sa autizmom sa njegovom okolinom može da izgleda neobično, potreba za socijalnim kontaktom kod njih uvijek postoji, što je cilj ovog projekta - kaže predsjednica udruženja Mirjana Kojić.

Navodi da se kroz tri aktivnosti koje su planirane nastoji da se ova lica uključe u svakodnevicu.

- Na ovom projektu ćemo raditi sa udruženjem “Zdrava logika”, koje će nam ustupiti svoje plastenike, a uz saradnju stručnjaka želimo naše članove da naučimo da savladaju vještine iz oblasti baštovanstva - navela je Kojićeva.

Dodaje da će udruženje sarađivati i sa Atletskim klubom invalida “Vrbas”, gdje će se kroz fizičke aktivnosti i školu trčanja nastojati da ova lica savladaju fizičke prepreke na koje često nailaze.

Udruženje trenutno broji oko 35 članova, a u dnevnom centru je aktivno šest korisnika.

- Uspjeli smo da se izborimo za status udruženja od javnog interesa, a za to je bilo potrebno mnogo predanog i stručnog rada. Paralelno radimo na nekoliko projekata, među kojima su škola jahanja i pružanje besplatne pravne pomoći porodicama čiji su članovi osobe oboljele od autizma - dodaje Kojićeva.

Takođe, ističe da se pored većih projekata svakodnevno radi sa licima sa autizmom i da svi zajedno nastoje da im što kvalitetnije ispune vrijeme.

Ona naglašava da je cilj svih u udruženju da se društvo približi osobama sa autizmom, da ih bolje razumije i da  više budu uključeni u društveni život. Na tom putu pomoć institucija je neophodna, a Kojićeva ističe da je ona trenutno zadovoljavajuća.

- Naravno da uvijek može bolje, ali najbitnije je da je ovo što trenutno imamo redovno. Uspjeli smo da se izborimo za svoj status, pa trenutno imamo dovoljno sredstava za nesmetan rad Dnevnog centra - zaključuje Mirjana Kojić.

Autizam

Stručnjaci ističu da autizam nije bolest nego razvojni poremećaj komunikacije i socijalne interakcije koji se javlja u ranom djetinjstvu. Češće se javlja kod osoba muškog pola.

- Smetnje su najviše izražene u komunikaciji, razumijevanju i prihvatanju pravila koje socijalne situacije postavljaju i usklađivanju ponašanja u tim situacijama - objašnjavaju stručnjaci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana