Вишак 30 радника у администрацији бањалучке Топлане

Милош Васиљевић
Вишак 30 радника у администрацији бањалучке Топлане

Бањалука - Према 30 радника који ће постати технолошки вишак у предузећу "Топлана" биће испуњене све законске обавезе, саопштено је из Градске управе.

Наводе да је ријеч углавном о административним радницима, те да је "Топлана" у сарадњи са синдикатом припремила план и програм отпуштања тих радника.

- "Топлана" има 134 радника, док ће новоосновано предузеће "Еко-топлана", у којем је град сувласник, запошљавати око 60 радника, од чега ће највише њих бити досадашњи радници "Топлане" - навели су у саопштењу.

Истакли су да 26 радника "Топлане" испуњава неки од услова за одлазак у пензију, као и да ће "Топлана", која остаје у функцији као резервни капацитет, задржати 15 до 20 радника.

Чланови Синдикалне организације "Топлане" одржали су јуче штрајк упозорења да би скренули пажњу на неизвјесну судбину око 50 радника након почетка рада нове "Еко-топлане", која је од 1. фебруара преузела посао гријања града.

Повјереник за синдикална питања "Топлане" Вукашин Тинтор истакао је да су радници забринути за егзистенцију, те да од управе предузећа нису добили званичан став о евентуалном проглашавању вишка радника или отказима.

- Не постоје основе за проглашавање технолошког вишка радника или отказе, јер производна активност "Топлане" није престала. Топлотну енергију испоручују и нова и стара топлана и овдје су само они радници који не угрожавају производни систем предузећа - рекао је Тинтор.

Он је навео да је за овакву ситуацију одговорна управа предузећа са в.д. директора Мићом Миловановићем на челу, нагласивши да није сачињен програм збрињавања радника, који страхују да ће постати технолошки вишак или да ће добити отказе.

Предсједник Синдиката радника грађевинарства и стамбено-комуналне дјелатности РС Драгана Врабичић изјавила је да грански синдикат подржава Синдикалну организацију "Топлане" у рјешавању њихових проблема.

Члан Извршног одбора синдиката "Топлане" Гостимир Радић навео је да стручњаци одговорно тврде да "Еко-топлана" не може сама да грије град.

- С тим лажима се мора престати. Град се не може гријати на сјечку дрвета без помоћи мазута - истакао је Радић.

Градски одбор ПДП-а сматра да ће због одлуке градског парламента да посао гријања града буде предат у руке приватне фирме поскупјети гријање и да су тиме угрожени интереси грађана. Из ове странке додају да су због оваквих поступака градске власти радници приморани да штрајкују.

"Еко-топлана"

Из Градске управе подсјећају да је "Еко-топлана" још у пробном режиму рада и да процес запошљавања није окончан, него ће, напротив, трајати све док се у потпуности не оконча процес транзиције. Навели су да је у функцији осам од укупно 10 котлова на биомасу "Еко-топлане", а преостали котлови биће пуштени у функцију у наредним данима.

- Послије пуштања у рад цјелокупног капацитета, постројења старе "Топлане" неће бити коришћена у систему даљинског гријања. Та постројења ће служити искључиво као резервна варијанта, која би се укључивала у систем само у случајевима екстремних хладноћа - саопштено је из Градске управе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана