Vikend-naselje i pijaca oživljavaju Manjaču

Miloš Vasiljević
Vikend-naselje i pijaca oživljavaju Manjaču

Banjaluka - Gradnja vikend-naselja, hotela, restorana, sportskih terena, auto-kampa, parkirališta, te drugih pratećih sadržaja, samo je dio onoga što bi trebalo da nikne na Manjači.

Centar za razvoj poljoprivrede i sela pokrenuo je inicijativu za obnovu turističko-rekreativnog centra na platou Manjače, čiji je cilj razvoj ruralnog turizma, sportskih sadržaja, te promovisanje domaće hrane i tradicionalnih rukotvorina. Na zahtjev Centra urađen je idejni plan ovog prostora koji, između ostalog, predviđa i mogućnost gradnje gradske rezidencije. Na ovu ideju došlo se jer sve više Banjalučana vikendom posjećuje izletišta u susjednim gradovima, ali i zbog toga što se tradicionalnim proizvodima ne pridaje dovoljno pažnje.

- Planirali smo i izgradnju male pijace, gdje bismo na autentičan način plasirali proizvode kao što su kajmak, sir i ostali domaći specijaliteti - rekao je direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela Draško Ilić.

On je istakao da je Razvojno-edukativni centar "Manjača", koji funkcioniše u okviru Centra za razvoj poljoprivrede i sela, zreo za nove sadržaje. Ilić je kazao da do ovog edukativnog centra postoji put, parking i rasvjeta, ali je ipak neophodna modernizacija.

- Jedan od najatraktivnijih lokaliteta je nedovoljno iskorišćen, zbog čega smo predložili Skupštini grada da se malo ožive sadržaji. Želimo da ovdje dolaze i odmaraju se naši sugrađani, ali i turisti. Međutim, moramo stvoriti osnovne preduslove da bi ovo bilo izletište sa svim sadržajima - kazao je Ilić i dodao da Zmijanje posjeduje i mnoštvo kulturno-istorijskih spomenika i lokaliteta koji omogućavaju razvoj kulturnog, vjerskog i etno-turizma.

Iz nadležnog Odjeljenja za privredu kazali su da će u skladu sa mogućnostima podržati ovu inicijativu, koja ima dobre osnove, te veliki značaj za grad.

- Ideja je prihvatljiva. Treba tražiti izvor sredstava, a jedan od načina je i privatno partnerstvo. Grad će pomoći u okviru mogućnosti onoliko koliko je realno i ostvarivo - rekao je načelnik Odjeljenja Radenko Komljenović.

Ideja o gradnji turističko-rekreativnog centra oduševila je ljubitelje prirode, a jedna od njih, Tamara Pavić, kazala je da Manjača plijeni svojim ljepotom i da je turistički biser.

- Zavičaj Petra Kočića zaslužuje veću pažnju. Posjetioci željni avanturizma i netaknute prirode sigurno neće ostati razočarani. Posebno me raduje planirana gradnja vikend-naselja u blizini jezera, jer će sigurno stanovnici iz okolnih gradova poželjeti da provode odmore i praznike na padinama ove planine - rekla je Pavićeva.

Razvoj sporta

Draško Ilić je istakao da je planirano da raznovrsni sportski sadržaji obogate turističko-rekreativni centar. 

- Pružiće se šansa za razvoj zimskih sportova i seoskog turizma. Izgradnjom ovih objekata stvorili bi se uslovi za dolazak velikog broja turista, sportista, rekreativaca, kao i sugrađana, ali i ljudi iz regije. Avanturistički sport, lov i ribolov mogli bi biti još popularniji poboljšanjem uslova - istakao je Draško Ilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana