Викенд-насеље и пијаца оживљавају Мањачу

Милош Васиљевић
Викенд-насеље и пијаца оживљавају Мањачу

Бањалука - Градња викенд-насеља, хотела, ресторана, спортских терена, ауто-кампа, паркиралишта, те других пратећих садржаја, само је дио онога што би требало да никне на Мањачи.

Центар за развој пољопривреде и села покренуо је иницијативу за обнову туристичко-рекреативног центра на платоу Мањаче, чији је циљ развој руралног туризма, спортских садржаја, те промовисање домаће хране и традиционалних рукотворина. На захтјев Центра урађен је идејни план овог простора који, између осталог, предвиђа и могућност градње градске резиденције. На ову идеју дошло се јер све више Бањалучана викендом посјећује излетишта у сусједним градовима, али и због тога што се традиционалним производима не придаје довољно пажње.

- Планирали смо и изградњу мале пијаце, гдје бисмо на аутентичан начин пласирали производе као што су кајмак, сир и остали домаћи специјалитети - рекао је директор Центра за развој пољопривреде и села Драшко Илић.

Он је истакао да је Развојно-едукативни центар "Мањача", који функционише у оквиру Центра за развој пољопривреде и села, зрео за нове садржаје. Илић је казао да до овог едукативног центра постоји пут, паркинг и расвјета, али је ипак неопходна модернизација.

- Један од најатрактивнијих локалитета је недовољно искоришћен, због чега смо предложили Скупштини града да се мало оживе садржаји. Желимо да овдје долазе и одмарају се наши суграђани, али и туристи. Међутим, морамо створити основне предуслове да би ово било излетиште са свим садржајима - казао је Илић и додао да Змијање посједује и мноштво културно-историјских споменика и локалитета који омогућавају развој културног, вјерског и етно-туризма.

Из надлежног Одјељења за привреду казали су да ће у складу са могућностима подржати ову иницијативу, која има добре основе, те велики значај за град.

- Идеја је прихватљива. Треба тражити извор средстава, а један од начина је и приватно партнерство. Град ће помоћи у оквиру могућности онолико колико је реално и оствариво - рекао је начелник Одјељења Раденко Комљеновић.

Идеја о градњи туристичко-рекреативног центра одушевила је љубитеље природе, а једна од њих, Тамара Павић, казала је да Мањача плијени својим љепотом и да је туристички бисер.

- Завичај Петра Кочића заслужује већу пажњу. Посјетиоци жељни авантуризма и нетакнуте природе сигурно неће остати разочарани. Посебно ме радује планирана градња викенд-насеља у близини језера, јер ће сигурно становници из околних градова пожељети да проводе одморе и празнике на падинама ове планине - рекла је Павићева.

Развој спорта

Драшко Илић је истакао да је планирано да разноврсни спортски садржаји обогате туристичко-рекреативни центар. 

- Пружиће се шанса за развој зимских спортова и сеоског туризма. Изградњом ових објеката створили би се услови за долазак великог броја туриста, спортиста, рекреативаца, као и суграђана, али и људи из регије. Авантуристички спорт, лов и риболов могли би бити још популарнији побољшањем услова - истакао је Драшко Илић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана