Vespa stil života na dva točka

Igor Pilipović
Vespa stil života na dva točka

Banjaluka - "Vespa" nije motocikl, već način razmišljanja i stil života. To je duša na dva točka i zbog svega toga smo osnovali udruženje "Vespa Banjaluka", jedino takve vrste u Republici Srpskoj i BiH.

Ovim riječima je priču o ljubiteljima  italijanskog motocikla u gradu na Vrbasu, započeo sekretar pomenutog Udruženja  Dragan Vukoman.

- Ljudi nas smatraju bajkerima a mi to nismo, mi smo "vespisti". Taj motocikl možete da vozite i u odijelu s kravatom a druge ne  - priča  Vukoman.

Ističe da su se ljubitelji "vespi" počeli aktivno okupljati i družiti još 2012. godine.

- Tu ideju imali smo osamdesetih godina prošlog vijeka ali sva dešavanja usporila su naše organizovanje. Prije četiri  godine formirali smo sekciju u sklopu Auto-moto kluba "Banjaluka" a od ove godine djelujemo samostalno kao udruženje građana. Sada smo stekli sve preduslove da postanemo članovi Svjetskog saveza ljubitelja 'vespe' - kazao je Vukoman.

Naglašava kako je u dugoročnom planu organizovanje druženja ljubitelja ove vrste motora iz cijelog svijeta.

- Banjaluka jeste regionalni centar ljubitelja 'vespi' ali želimo da bude i planetarni. Na takva druženja i skupove dođu više od 10.000 "vespista" sa svih kontinenata - rekao je Vukoman.

Član udruženja Dragan Jovanić istakao je da će 12. avgusta, po četvrti put organizovati druženje ljubitelja ove vrste motocikala.

- Službeni naziv je "Vespe na raftingu". Očekujemo 200 gostiju iz cijele Evrope. Prošlih godina smo dobijali sve pohvale za skup, čak su neki govorili da je prošlogodišnji bio najbolji na Balkanu - rekao je Jovanić.

Udruženje "Vespa Banjaluka" broji 35 članova koji prema mogućnostima obilaze i druge skupove širom regiona.

- Godišnje učestvujemo na pet druženja "vespista" na prostorima eks-Jugoslavije. Upravo su naši članovi stigli iz Niša, a posjetimo i druženja u Ljubljani i širom Hrvatske - kazao je Jovanić.

Najmlađi član

Najmlađi član udruženja Branko Rajačić priča kako mu je ljubav prema "vespi" prenio otac.

- Kad se pojavim negdje među djevojkama one sve odmah primijete 'vespu', gledaju je, razgledaju, jednostavno ostavlja bez daha. Inače, italijanska fabrika "Pjađo" proizvela je prvu "vespu" 23. aprila 1946. Do danas je proizvedeno više od 16 miliona 'vespi' - kaže uz osmijeh Rajačić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana