Велики апетити коче градњу источног транзита

Весна Поповић
Велики апетити коче градњу источног транзита

Бањалука - Предузеће “Путеви РС” поништило је тендер за наставак изградње источног транзита од Крфске до улице Гаврила Принципа у Обилићеву, чиме је за сада заустављена реализација тог пројекта.

Одлука о поништењу тендера објављена је на интернет страници предузећа уз образложење да су пристигле понуде биле знатно веће од обезбијеђених средства.

Према информацијама из ове одлуке, “Путеви РС” су за градњу ове саобраћајнице планирали 1,3 милиона КМ. Из комисије за јавну набавку овог предузећа су навели да су на тендер стигле двије понуде.

Како су навели, прва понуда је била од групе понуђача “МГ Минд” и “Мркоњић путеви” и она је износила 1,7 милиона КМ, што је за око 30 одсто више од процијењене вриједности пројекта.

Прецизирали су да је друга понуда предузећа “Козарапутеви” износила 1,8 милиона КМ, што је, како су додали, за око 38 одсто више од планираног издвајања за ту инвестицију.

Нова дионица требало би да буде изграђена иза стадиона Фудбалског клуба Напријед према новом Зеленом мосту, који је у изградњи, чиме ће бити обезбијеђена нова саобраћајна веза између источног и западног транзита, те смањене гужве кроз Обилићево. Ријеч је о једном од најзначајнијих пројеката, јер ће на овај начин бити направљена обилазница око ужег градског језгра.

Начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић је рекао да би у што краћем року требало да буде расписан нови тендер.

- На тај начин бисмо током ове сезоне добили извођача радова како би у идућој могла почети градња. То нам је важно због новог Зеленог моста који је у изградњи, а на који би требало да буде спојена та дионица источног транзита. Желимо да динамика радова на том пројекту, који реализују “Путеви РС”, буде у складу са пројектима које ради град како бисмо што прије имали функционалну саобраћајницу преко новог Зеленог моста и кроз Обилићево - навео је Сандић.

Рекао је да је тешко процијенити зашто фирме шаљу далеко веће понуде у односу на износ који је обезбијеђен за поједине пројекте. Подсјетио је да је град недавно због истог разлога морао поништити тендер за избор извођача радова за изградњу пута према Мотикама.

- Држимо се пројектантских цијена и неких искустава из претходних периода. Ако се овакав тренд настави, и наше цијене ће идуће године бити другачије - навео је Сандић.

Радови

Према плану “Путева РС”, на новој дионици источног транзита пројектом је била предвиђена изградња око 300 метара главне саобраћајнице и санација око 160 метара постојеће трасе.

Осим тога, постојећа дионица је требало да буде проширена са десне стране. Једна дионица источног транзита пуштена је у функцију у јулу. Тада је спојен Булевар Десанке Максимовић са Крфском улицом, у дужини од око 440 метара, са двије коловозне траке појединачне ширине три и по метра за сваки смјер. “Путеви РС” су у те радове уложили 805.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана