Vatrogasci zatrpani pozivima nesvjesnih građana: Halo, gori mi pile u rerni

Vesna Popović
Vatrogasci zatrpani pozivima nesvjesnih građana: Halo, gori mi pile u rerni

Banjaluka - Pored požara i spasavanja povrijeđenih u saobraćajnim nesrećama ili drugim hitnim situacijama, vatrogasci se često moraju „boriti“ i sa lažnim dojavama, ali i pozivima koji se mogu svrstati u rubriku vjerovali ili ne.

Primjera je bezbroj i po njihovom sadržaju je vidljivo da im ne fali mašte, ali jedno im je svima zajedničko, a to je da ometaju rad vatrogasaca. Tako su mnogi zbijali neslane šale, naročito za vrijeme praznika, pa su u oglasima objavljivali telefonski broj vatrogasaca, sa naznakom „prodajem golf dva“ ili „povoljno pečemo prasiće“.

U knjigu neslavnih upisali su se i školarci koji su mislili da bi bilo interesantno pozivati broj vatrogasaca za vrijeme odmora ili sa nastave uz povike „gori Vrbas“ ili „gori pile u rerni“.

Prema riječima zamjenika starješine vatrogasne jedinice Aleksandra Majstorovića, mjesečno imaju više od 100 poziva djece, usamljenih osoba te nesavjesnih građana koji prijavljuju sve i svašta ili samo žele da privuku pažnju.

- Ponekad roditelji daju svoje telefone djeci da bi ih umirili pa djeca zovu vatrogasce. U noćnim satima usamljene osobe nas pozivaju da bi sa nekim razgovarale, a stariji „okreću“ naš broj da bi pitali za vremensku prognozu ili tačno vrijeme - kaže Majstorović.

Istakao je da nesavjesni građani iz Banjaluke, ali i šire okoline, često dojavljuju nepostojeće požare ili saobraćajne nesreće.

  • Oni koji zovu u takvim slučajevima ostave ime i prezime, adresu i broj sa kojeg zovu. Nakon redovne provjere autentičnosti poziva i osobe koja zove, odlazimo na lokaciju gdje se ustanovi da se radi o lažnoj dojavi. Često ova lica u isto vrijeme alarmiraju i Službu hitne pomoći i policiju - naveo je Majstorović.

Vatrogasna jedinica

Profesionalna vatrogasna jedinica Banjaluka osnovana je 1928. godine, a 1945. godine bila je veličine vatrogasnog voda i dobila naziv Vatrogasna narodna milicija.

Ona danas djeluje sa tri lokacije, u centru grada, u MZ Lazarevo, a dio jedinice radi na vatrogasnom obezbjeđenju Aerodroma Banjaluka u Mahovljanima.

- „prodajem golf dva“

- „povoljno pečemo prasiće“

Oglasi u kojima je osvanuo broj vatrogasaca

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana