Ватрогасци затрпани позивима несвјесних грађана: Хало, гори ми пиле у рерни

Весна Поповић
Ватрогасци затрпани позивима несвјесних грађана: Хало, гори ми пиле у рерни

Бањалука - Поред пожара и спасавања повријеђених у саобраћајним несрећама или другим хитним ситуацијама, ватрогасци се често морају „борити“ и са лажним дојавама, али и позивима који се могу сврстати у рубрику вјеровали или не.

Примјера је безброј и по њиховом садржају је видљиво да им не фали маште, али једно им је свима заједничко, а то је да ометају рад ватрогасаца. Тако су многи збијали неслане шале, нарочито за вријеме празника, па су у огласима објављивали телефонски број ватрогасаца, са назнаком „продајем голф два“ или „повољно печемо прасиће“.

У књигу неславних уписали су се и школарци који су мислили да би било интересантно позивати број ватрогасаца за вријеме одмора или са наставе уз повике „гори Врбас“ или „гори пиле у рерни“.

Према ријечима замјеника старјешине ватрогасне јединице Александра Мајсторовића, мјесечно имају више од 100 позива дјеце, усамљених особа те несавјесних грађана који пријављују све и свашта или само желе да привуку пажњу.

- Понекад родитељи дају своје телефоне дјеци да би их умирили па дјеца зову ватрогасце. У ноћним сатима усамљене особе нас позивају да би са неким разговарале, а старији „окрећу“ наш број да би питали за временску прогнозу или тачно вријеме - каже Мајсторовић.

Истакао је да несавјесни грађани из Бањалуке, али и шире околине, често дојављују непостојеће пожаре или саобраћајне несреће.

  • Они који зову у таквим случајевима оставе име и презиме, адресу и број са којег зову. Након редовне провјере аутентичности позива и особе која зове, одлазимо на локацију гдје се установи да се ради о лажној дојави. Често ова лица у исто вријеме алармирају и Службу хитне помоћи и полицију - навео је Мајсторовић.

Ватрогасна јединица

Професионална ватрогасна јединица Бањалука основана је 1928. године, а 1945. године била је величине ватрогасног вода и добила назив Ватрогасна народна милиција.

Она данас дјелује са три локације, у центру града, у МЗ Лазарево, а дио јединице ради на ватрогасном обезбјеђењу Аеродрома Бањалука у Маховљанима.

- „продајем голф два“

- „повољно печемо прасиће“

Огласи у којима је освануо број ватрогасаца

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана