Vaspitači u Banjaluci traže kolektivni odmor

Vesna Popović
Vaspitači u Banjaluci traže kolektivni odmor

Banjaluka - Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje zatražio je saglasnost Skupštine grada da radnici ove ustanove u julu iduće godine tri sedmice odu na kolektivni godišnji odmor, čime bi i vrtići u tom periodu bili zatvoreni, ali ovim prijedlogom nisu oduševljeni u Gradskoj upravi, a ni odbornici.

Kolektivni godišnji odmor je predložen planom rada ove ustanove za 2018/2019. godinu koji će razmatrati odbornici gradskog parlamenta na sutrašnjem zasjedanju. U centru su rekli da zaposleni u predškolskim ustanovama godišnji odmor uglavnom koriste ljeti jer tada najmanje djece dolazi u vrtiće.

- Predškolske ustanove mogu organizovati kolektivni godišnji odmor u trajanju od najmanje dvije radne sedmice, a period korišćenja odmora za svaku radnu godinu određuje predškolska ustanova uz prethodnu saglasnost osnivača - naveli su u ovoj javnoj ustanovi.

Kazali su da je centar i ove godine predložio gradu da prilikom usvajanja programa rada ove ustanove da saglasnost za kolektivni godišnji odmor.

- U prošlogodišnjem programu, Skupština grada nije dala saglasnost na kolektivni godišnji odmor. U ovogodišnjem programu rada dali smo ponovo prijedlog za tri radne sedmice u julu - naveli su u centru.

Kazali su da bi u tom periodu mogli  organizovanije i bolje da pripreme objekte za rad kada su u pitanju krečenje, sanacije, popravke i slično.

- Drugi razlog je dužina godišnjih odmora vaspitača, jer oni imaju i određen broj dana više na ime toga što su vaspitači, a to isto se odnosi i na stručne saradnike - kazali su u centru.

Nadležno Odjeljenje za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport se nije složilo sa ovim prijedlogom.

U mišljenu, koje su dali na ovaj dokument, naveli su da prihvataju godišnji program rada ove ustanove za radnu 2018/2019. godinu, osim u dijelu koji se odnosi na kolektivni godišnji odmor.

Odbornik NDP-a Saša Lazić smatra da kolektivni godišnji odmor nije najbolje rješenje, već treba da bude nađeno rješenje koje će odgovarati vaspitačima i roditeljima.

- Radnici Centra za predškolsko treba da odu na godišnje odmore, ali roditelji da imaju mogućnost da djecu ostave u vrtićima. Ako u tom periodu u vrtiće dolazi manje djece, onda ne moraju raditi svi vaspitači, već po sistemu rotacije mogu odlaziti na odmore. Isto tako, ako u nekim vrtićima nešto treba da bude popravljeno i renovirano, onda taj manji broj djece koja dolaze mogu privremeno preseliti u druge objekte - naveo je Lazić.

Prema izvještaju o radu ove ustanove za 2017/2018. godinu, a koji će biti na dnevnom redu istog zasjedanja, u 22 vrtića je bilo smješteno 2.114 djece.

- U 2018/2019. godini u upotrebi su 24 vrtića, što je za dva više nego ranije. U njima je planiran boravak 2.023 djece - navedeno je u planu rada ove ustanove za 2018/2019. godinu.

Poništen tender

Gradska uprava je nedavno poništila tender za rekonstrukciju prostora na Starčevici za potrebe novog vrtića.  Riječ je o poslovnom prostoru u vlasništvu grada u ulici Prve krajiške brigade narodne odbrane broj 1 koji je donedavno koristila Gradska razvojna agencija (CIDEA). Nakon iseljenja ove agencije prostor je trebalo da bude obnovljen i prilagođen potrebama boravka oko 60 mališana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana