Васпитачи не могу на колективни одмор

Весна Поповић
Васпитачи не могу на колективни одмор

Бањалука - Приједлог Центра за предшколско васпитање и образовање да током љетног распуста сви вртићи буду затворени 15 дана, а запослени добију колективни годишњи одмор није добио сагласност градских власти.

Градоначелник Игор Радојичић је истакао да би то значило да љети двије или више седмица сви вртићи у граду буду затворени.

- Нисмо прихватили варијанту колективног годишњег одмора и затварања вратића јер сматрамо да би родитељима који раде било веома тешко да обезбиједе други начин збрињавања дјеце док су на послу. у вези с тим ћемо још имати озбиљну расправу са Центром за предшколско - рекао је Радојичић јуче у паузи засједања Скупштине града на којој су одборници између осталог разматрали извјештај о раду ове установе за 2016/2017. годину и програм рада за 2017/2018. годину.

Он је напоменуо да је с тим циљем уз програм рада за 2017/2018. годину додат закључак у којем су предложили Скупштини да прихвати програм рада Центра, али без дијела који се односи на захтјев за колективни годишњи одмор.

Директор Центра за предшколско васпитање и образовање Јелена Куртиновић је рекла да њихов захтјев има законско упориште.

- Закон о предшколском васпитању и образовању дозволио је предшколским установама да могу тражити од оснивача да имају колективни годишњи одмор у трајању од најмање двије седмице - рекла је Куртиновићева. 

Додала је да су због тога и упутили такав приједлог граду.

- Са једне стране хтјели смо радницима обезбиједити могућност да имају годишње одморе. Са педагошке тачке, дјететова пажња, посебно у предшколском узрасту је краткотрајнија, па смо ишли од тога да сваком дјетету треба одмор од било каквог институционалног вида васпитања и образовања - рекла је Куртиновићева и додала да у околним  градовима вртићи имају колективне годишње одморе.

Када је ријеч о овој установи скупштински Одбор за здравство, школство и социјалну политику је такође донио додатни  закључак.

- Извјештаји Центра за предшколско васпитање и образовање у будућности би требало да садрже додатне информације о нежељеним догађајима који су се у вртићима догодили,  у којем обиму су били и шта је предузето - казала је предсједник овог одбора и одборник СНСД-а Невена Тодоровић.

Одборници су јуче такође разматрали и више одлука о додјели пословних простора удружењима и организацијама под посебним условима.  

- Осим тога, ова администрација је први пут понудила осам пословних простора који иду на лицитацију у закуп под комерцијалним условима. Они се налазе у градском подручју, на атрактивним локацијама  и град може да оствари солидне приходе ове године - казао је Игор Радојичић.

Топловодна мрежа

Игор Радојичић је рекао да ће се наредних година морати много улагати у реконструкцију топловодне мреже, односно измјену подстаница и аутоматизацију система.

- Град рјешава први проблем, а то је производња топлотне енергије и то кроз изградњу новог постројења након тога иде мрежа. Ових дана је било неколико крупних хаварија на Ребровцу и на Обилићеву, тако да су то сљедеће инвестиције - казао је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана