Уз приватно партнерство до вртића и амбуланти у Бањалуци

Весна Поповић
Уз приватно партнерство до вртића и амбуланти у Бањалуци

Бањалука - Град планира да понуди инвеститорима могућност да на шест локација у насељима Нова варош, Лазарево, Обилићево, Ада и Чесма изграде стамбене зграде у чијем приземљу би требало да буду вртићи, мјесне заједнице амбуланте или сједишта невладиних организација.

Рекао је то в.д. начелника Одјељења за просторно уређење Слободан Станаревић и додао да је први корак већ направљен и то кроз приједлог одлуке о изради регулационог плана за интерполацију објеката друштвених садржаја на ужем подручју града, који обухвата поменуте локације.

Тај докуменат би требало да разматрају одборници на сутрашњој сједници Скупштине града, која је заказана за десет часова. Његовим усвајањем би била плански омогућена реализација овог пројекта кроз неки од модела финансирања као што је јавно-приватно партнерство, уговор о грађењу или концесија.

- Ријеч је о земљишту које је власништво града. На њему се већ налазе објекти који служе некој од тих намјена, као што је барака у Обилићеву. У њој је смјештена једна невладина организација, али објекту је давно истекао рок трајања и није услован. Ако успијемо у реализацији овог плана град би добио нови пословни простор, а они боље услове за рад. На овај начин био би ријешен проблем недостатка садржаја у појединим насељима, као што је на примјер недостатак још једног вртића у Лазареву - казао је Станаревић.

Навео је да би ове локације биле понуђене потенцијалним инвеститорима путем јавног позива.

- Град би уложио земљиште, а капитал за изградњу зграда инвеститор. Објекти би имали приземље плус четири или пет спратова. Град би био власник приземља или отприлике од 16 до 20 одсто зграде, гдје би били смјештени вртићи, мјесне заједнице, амбуланте или невладине организације. У остатку објекта били би станови и то би било власништво инвеститора - објаснио је Станаревић.

Скупштинска Комисија за просторно уређење, заштиту околине, културног и природног насљеђа је дала позитивно мишљење о овом приједлогу.

Замјеник предсједника ове комисије и одборник ДНС-а Боран Босанчић је казао да се на овај начин може обезбиједити простор који недостаје за рад мјесних заједница или вртића.

- Треба водити рачуна при склапању уговора са инвеститорима, јер сам систем јавно-приватног партнерства код нас није у потпуности разрађен законским процедурама нити се често примјењује, па у пракси треба бити опрезан - казао је Босанчић.

Члан ове комисије и одборник СДС-а Александар Петковић сматра да би град, умјесто са власницима приватног капитала, требало да се договори са Владом РС да на тим локацијама буду грађени станови за збрињавање породица погинулих бораца.

- Тиме би била ријешена два проблема - питање стамбеног збрињавања ове категорије становништва, а с друге стране град би добио просторе за рад вртића или амбуланти, за чију изградњу реално нема новца у буџету - казао је Петковић.

Локације обухваћене планом

- између улица Змај Огњеног Вука, Мојковачке и њихових огранака

- на углу улица Василија Острошког и Хајдук Вељка

- на углу улица Драгише Васића и Тина Ујевића

- између улица Цара Лазара, Браце Поткоњака и ријеке Врбас

- уз улицу Палих бораца

- уз улицу Петра Великог

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана