Уз пјесму и игру у свијет одраслих

Дејана Братић
Уз пјесму и игру у свијет одраслих

Бањалука - Манифестација под називом “Прослава пунољетства” окупила је у суботу у Банском двору више од 2.000 Бањалучана који ове године пуне 18 година.

Прослава је, након манифестације у Банском двору, настављена у дворани “Обилићево”. Саша Драгољић, члан Удружења “Правда”, које је организатор “Прославе пунољетства”, рекао је да се Бањалука организацијом ове манифестације сврстава у европске градове који показују да им је стало до младости и будућности.

- С обзиром на то да је Бањалука аплицирала за програм “Европска престоница културе 2024”, помислили смо да би и наш град могао по узору на велике европске градове да направи овакву манифестацију за своје младе. Циљ пројекта је покушај да се заустави тренд масовног одласка - истакао је Драгољић.

Додаје да се на овај начин бришу разлике између младих, које би могле да постоје због припадности одређеном сталежу. 

- Осам мјесеци смо радили на овом пројекту. Обишли смо градове и били директно на овим прославама у Бечу и Минхену. Желимо да ова колективна пунољетства заживе и у нашој Бањалуци - казао је Драгољић.

Једна од учесница у прослави Жељка П. рекла је да је за њу и њене вршњаке ово важан догађај.

- Драго нам је што смо баш ми прва генерација која је прославила пунољетство на овај начин. Свјесни смо да сада имамо више одговорности и да смо закорачали у свијет одраслих, али желим да и даље понесемо са собом дјелић дјетињства - рекла је Жељка П.

Градоначелник Игор Радојичић нагласио је да је ово прва генерација која на неки начин “пробија лед”.

- Заједно са удружењем грађана које је дало идеју, одлучили смо да позовемо све младе које су ове 2018. напунили или ће да напуне 18 година. Сви су добили позивнице и организован је мали програм којим смо им честитали улазак у пунољетство - казао је Радојичић.

Додао је да се сличне прославе организују у градовима Европе.

Градоначелник

Радојичић је младима поручио да размисле о студирању на бањалучком Универзитету, али и да се, ако оду у иностранство, увијек враћају у свој град.

- На Универзитету у Бањалуци можете да стекнете фина знања. Без обзира на то да ли отишли негдје вани да студирате, желим да се увијек овдје враћате - рекао је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана