Usvojen Prijedlog strategije razvoja kulture: Dokument koji kulturi daje jasan pravac

nezavisne.com
Usvojen Prijedlog strategije razvoja kulture: Dokument koji kulturi daje jasan pravac

Banjaluka - Ovim dokumentom se dobija jasna trasa razvoja kulture u gradu na Vrbasu u narendih 10 godina u smislu infrastrukture koja je potrebna, kulturne scene, ljudskih resursa i finansiranja kreativnih ideja.

Rekao je to danas Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, povodom usvajanja Strategije razvoja kulture grada 2018 - 2028, o kojoj je raspravljano na 24. sjednici Skupštine grada Banjaluka.

“Radi se o jednom vrlo sistematičnom inovativnom dokumentu, koji predstavlja naš uvod u aplikaciju za prijestonicu kulture 2024. godine. Da bi grad uopšte mogao da aplicira potrebno je da ima dugoročno planiranje kulture”, istakao je Radojičić.

On je dodao da očekuje da će odluke donesene u Skupštini grada biti usvojene.

“Bili smo jednoglasni kao kada je bio u pitanju prijedlog Banjaluke za prijestonicu kulture. Radi se o dosta ambicioznom planu. Najveća ulaganja se odnose na infrastrukturu. Mi smo usvojili Regulacioni plan, mislim da ćemo na jesen ići na međunarodni konkurs za idejna rješenja”, rekao je Radojičić.

Predsjednik Skupštine grada Banjaluka Zoran Talić je istako da ova strategija i te kako može pomoći Banjaluci u kandidaturi za evropsku prijestonicu kulture.

“Ovo je okvirni dokument koji će nas usmjeravati kako iz svake budžetske godine i koliko sredstava treba izdvajati da bismo podigli kulturu na još veći nivo. Ja sam sagledavao kulturu kroz tri segmenta - kroz ljudski potencijal, kroz mrežu infrastrukture i kroz sam sadržaj. Što se tiče ljudskog potencijala, veoma je bitno napraviti jasnu bazu podataka svih ljudi iz oblasti kulture. Kod mreže infrastrukture treba sagledavati onaj dio koji je budžetski i vanbudžetski”, rekao je Talić.

Dodao je da je neophodno objediniti kulturni sadržaj s turističkim tako da bi grad mogao ponuditi jedan kompletan paket koji će pružiti građanima i turistima.

“Stragetiju kulture treba gledati s aspekta stvaranja prihoda. Ako se ulože, sredstava se mogu i vratiti kroz određene aktivnosti”, istakao je Talić.

Član tima za evropsku prijestonicu kulture “Banjaluka 2024” Marko Bilbija naglašava da mu je drago što je završio kompletan proces i da će ovo biti prvi dokument takve vrste koji će Banjaluka dobiti.

“Već godinu dana smo intenzivno radili s cijelom kulturnom scenom Banjaluke, institucijama i publikom i mislim da je ovaj dokument rezultat opsežnog rada u kojem je učestvovala cijela kulturna scena”, rekao je Bilbija.

On je dodao da je suština ove strategije da podari kulturi jasan pravac i ističe da je neophodna komunikacija između institucija.

“Prije svega najbitnija je komunikacija. To podrazumijeva i međusektorsku komunikaciju, koja nedostaje u kulturi, jedan novi sistem koji će znati kako da raspolaže sredstvima za kulturu i, naravno, uvećanje budžeta za kulturu, koje sama kandidatura propisuje”, naglasio je Bilbija.

Odbornica u Skupštini grada Banjaluka Snežana Kutlešić-Stević dodaje da je učestvovala u izradi nacrta dokumenta i dijelu koji se ticao javne rasprave i odborničkih pitanja.

“Ne dolazim iz oblasti kulture, ali sam u savjetu. Tim koji je to radio je vrlo ozbiljan. Ispravili su sve sugerisane stvari od prethodnih diskusija odbornika. Takođe, u javnoj raspravi su učesnici bili naši istaknuti kulturni radnici, koji su ukazali na mnoge probleme”, zaključila je Kutlešić- Stevićeva.

Banjaluka je tako postala prvi grad u RS i BiH koji ima ovaj strateški dokument.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana