Усвојен Приједлог стратегије развоја културе: Документ који култури даје јасан правац

nezavisne.com
Усвојен Приједлог стратегије развоја културе: Документ који култури даје јасан правац

Бањалука - Овим документом се добија јасна траса развоја културе у граду на Врбасу у нарендих 10 година у смислу инфраструктуре која је потребна, културне сцене, људских ресурса и финансирања креативних идеја.

Рекао је то данас Игор Радојичић, градоначелник Бањалуке, поводом усвајања Стратегије развоја културе града 2018 - 2028, о којој је расправљано на 24. сједници Скупштине града Бањалука.

“Ради се о једном врло систематичном иновативном документу, који представља наш увод у апликацију за пријестоницу културе 2024. године. Да би град уопште могао да аплицира потребно је да има дугорочно планирање културе”, истакао је Радојичић.

Он је додао да очекује да ће одлуке донесене у Скупштини града бити усвојене.

“Били смо једногласни као када је био у питању приједлог Бањалуке за пријестоницу културе. Ради се о доста амбициозном плану. Највећа улагања се односе на инфраструктуру. Ми смо усвојили Регулациони план, мислим да ћемо на јесен ићи на међународни конкурс за идејна рјешења”, рекао је Радојичић.

Предсједник Скупштине града Бањалука Зоран Талић је истако да ова стратегија и те како може помоћи Бањалуци у кандидатури за европску пријестоницу културе.

“Ово је оквирни документ који ће нас усмјеравати како из сваке буџетске године и колико средстава треба издвајати да бисмо подигли културу на још већи ниво. Ја сам сагледавао културу кроз три сегмента - кроз људски потенцијал, кроз мрежу инфраструктуре и кроз сам садржај. Што се тиче људског потенцијала, веома је битно направити јасну базу података свих људи из области културе. Код мреже инфраструктуре треба сагледавати онај дио који је буџетски и ванбуџетски”, рекао је Талић.

Додао је да је неопходно објединити културни садржај с туристичким тако да би град могао понудити један комплетан пакет који ће пружити грађанима и туристима.

“Страгетију културе треба гледати с аспекта стварања прихода. Ако се уложе, средстава се могу и вратити кроз одређене активности”, истакао је Талић.

Члан тима за европску пријестоницу културе “Бањалука 2024” Марко Билбија наглашава да му је драго што је завршио комплетан процес и да ће ово бити први документ такве врсте који ће Бањалука добити.

“Већ годину дана смо интензивно радили с цијелом културном сценом Бањалуке, институцијама и публиком и мислим да је овај документ резултат опсежног рада у којем је учествовала цијела културна сцена”, рекао је Билбија.

Он је додао да је суштина ове стратегије да подари култури јасан правац и истиче да је неопходна комуникација између институција.

“Прије свега најбитнија је комуникација. То подразумијева и међусекторску комуникацију, која недостаје у култури, један нови систем који ће знати како да располаже средствима за културу и, наравно, увећање буџета за културу, које сама кандидатура прописује”, нагласио је Билбија.

Одборница у Скупштини града Бањалука Снежана Кутлешић-Стевић додаје да је учествовала у изради нацрта документа и дијелу који се тицао јавне расправе и одборничких питања.

“Не долазим из области културе, али сам у савјету. Тим који је то радио је врло озбиљан. Исправили су све сугерисане ствари од претходних дискусија одборника. Такође, у јавној расправи су учесници били наши истакнути културни радници, који су указали на многе проблеме”, закључила је Кутлешић- Стевићева.

Бањалука је тако постала први град у РС и БиХ који има овај стратешки документ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана