Uspješne đake Osnovna škola Branislav Nušić u Srpskim toplicama njedri već 120 godina

Sanja Amidžić
Uspješne đake Osnovna škola Branislav Nušić u Srpskim toplicama njedri već 120 godina

Banjaluka - Jedna od najstarijih obrazovnih ustanova na području grada, Osnovna škola "Branislav Nušić" u Srpskim toplicama u petak je proslavila 120 godina postojanja.

Kao što priliči ovako značajnom jubileju, učenici su na svečanoj priredbi pokazali svoja umijeća, a gradonačelnik Igor Radojičić je u školskom dvorištu, koje je nedavno obnovljeno zahvaljujući podršci grada, simbolično zasadio drvo.

Direktorica Stana Nikodinović-Mitrović rekla je da je škola preživjela dva svjetska i posljednji otadžbinski rat, ali i da je uprkos tome iznjedrila mnoge učenike, među kojima su ugledni ljekari, profesori, arhitekte, privrednici.

- Obilježavajući ovaj značajan jubilej nastavljamo i dalje da sa istim elanom i entuzijazmom u naše đake utkivamo sve ono što je plemenito i dobro kako bismo ih pripremili da budu uspješni, pošteni i vrijedni članovi i budući građani ovog društva - rekla je Nikodinović-Mitrović.

Jedan od najuspješnijih đaka Sara Čaušević, koja pohađa deveti razred, rekla je da je zadovoljna saznanjima koje je stekla u ovoj školi.

- Nastavu nam održavaju dobri predavači, a među nama ima i veoma uspješnih đaka koji osvajaju nagrade na takmičenjima i učestvuju u vannastavnim aktivnostima - kazala je Čaušević.

Osim gradskih vlasti, rođendanu škole su prisustvovali i drugi gosti, među kojima su bili i predstavnici četiri škole "Branislav Nušić" iz Srbije, te potomak ovog velikog književnika i upravitelj Fondacije "Nušić" iz Beograda Nebojša Nušić.

Prema njegovim riječima, čast mu je što je tu za tako veliki jubilej škole koja nosi ime jednog od njegovih predaka.

Radojičić je kazao da je ova ustanova prošla kroz šest država, što potvrđuje da je bila dosta stabilna.

- Kada je škola krenula sa radom, to je bio veliki trenutak za lokalnu zajednicu. Sada ova ustanova ima još dvije područne škole, a jedna od njih je u Donjim Kolima, gdje su đaci dobili nove prostorije za rad - kazao je Radojičić.

Nadahnuće

Branislav Nušić bio je i jedan od onih koji je u svoje vrijeme ismijavao političku situaciju u državi, a prema riječima njegovog potomka Nebojše, današnja situacija na političkoj sceni za njega bi bila veliko nadahnuće.

- Nadam se da Nušić ne bi bio toliko oštar pa da opet završi u zatvoru - kazao je Nebojša Nušić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana