Успјешне ђаке Основна школа Бранислав Нушић у Српским топлицама њедри већ 120 година

Сања Амиџић
Успјешне ђаке Основна школа Бранислав Нушић у Српским топлицама њедри већ 120 година

Бањалука - Једна од најстаријих образовних установа на подручју града, Основна школа "Бранислав Нушић" у Српским топлицама у петак је прославила 120 година постојања.

Као што приличи овако значајном јубилеју, ученици су на свечаној приредби показали своја умијећа, а градоначелник Игор Радојичић је у школском дворишту, које је недавно обновљено захваљујући подршци града, симболично засадио дрво.

Директорица Стана Никодиновић-Митровић рекла је да је школа преживјела два свјетска и посљедњи отаџбински рат, али и да је упркос томе изњедрила многе ученике, међу којима су угледни љекари, професори, архитекте, привредници.

- Обиљежавајући овај значајан јубилеј настављамо и даље да са истим еланом и ентузијазмом у наше ђаке уткивамо све оно што је племенито и добро како бисмо их припремили да буду успјешни, поштени и вриједни чланови и будући грађани овог друштва - рекла је Никодиновић-Митровић.

Један од најуспјешнијих ђака Сара Чаушевић, која похађа девети разред, рекла је да је задовољна сазнањима које је стекла у овој школи.

- Наставу нам одржавају добри предавачи, а међу нама има и веома успјешних ђака који освајају награде на такмичењима и учествују у ваннаставним активностима - казала је Чаушевић.

Осим градских власти, рођендану школе су присуствовали и други гости, међу којима су били и представници четири школе "Бранислав Нушић" из Србије, те потомак овог великог књижевника и управитељ Фондације "Нушић" из Београда Небојша Нушић.

Према његовим ријечима, част му је што је ту за тако велики јубилеј школе која носи име једног од његових предака.

Радојичић је казао да је ова установа прошла кроз шест држава, што потврђује да је била доста стабилна.

- Када је школа кренула са радом, то је био велики тренутак за локалну заједницу. Сада ова установа има још двије подручне школе, а једна од њих је у Доњим Колима, гдје су ђаци добили нове просторије за рад - казао је Радојичић.

Надахнуће

Бранислав Нушић био је и један од оних који је у своје вријеме исмијавао политичку ситуацију у држави, а према ријечима његовог потомка Небојше, данашња ситуација на политичкој сцени за њега би била велико надахнуће.

- Надам се да Нушић не би био толико оштар па да опет заврши у затвору - казао је Небојша Нушић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана