Ускоро приватни паркинзи у Бањалуци

Агенције
Ускоро приватни паркинзи у Бањалуци

Бањалука - Бањалучка Градска управа понудиће могућност да услугу јавних паркинга у граду, осим градских служби, организују и приватне компаније, саопштено је из ове управе.

Ова новина предложена је Одлуком о јавним паркиралиштима и гаражама на подручју града Бањалуке, коју ће одборници разматрати на сједници 10. априла.

Нова одлука о јавним паркиралиштима и гаражама даје могућност да правна лица обављају наплату паркирања на паркиралиштима и гаражама која нису јавне површине, с тим да је неопходно да паркиралишта и гаража у потпуности испуњавају одредбе Закона о уређењу простора и грађењу, те да су регистровани за обављање ове дјелатности.

“Они коју испуњавају услове, према предложеној одлуци, мораће се иницијативом обратити граду, а одлуку о наплати паркирања на приватним паркиралиштима доноси Скупштина града”, наводе из Градске управе.

Правна лица којима се одобри наплата паркирања, плаћаће Градској управи накнаду за уступљено право обављања комуналних послова ове врсте, а висина накнаде зависиће од тарифне зоне којој припада паркиралиште, односно гаража.

“Накнада за паркиралиште, односно гаражу у нултој зони износиће 0,40 КМ по једном паркинг-мјесту дневно, у првој зони 0,30 КМ и у другој зони 0,20 КМ по паркинг-мјесту на дневном нивоу”, наведено је у саопштењу Градске управе.

Они који посједују паркиралиште или гаражу, моћи ће да граду понуде да на њиховим паркиралиштима /гаражама/ обавља наплату, те ће за то остварити одређену накнаду, која ће бити дефинисана условима преузимања.

Град ће на управљање преузети приватна паркиралишта уколико оцијени да је то оправдано, односно уколико ће управљање довести до побољшања саобраћајне услуге.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је Срни да је циљ увођења ове новине повећање броја паркинг-мјеста.

“Будући да је у саобраћају изузетно велики број моторних возила и велико оптерећење, одлучили смо да понудимо могућност да се на локацијама у приватном власништву, а које су регулационим планом предвиђене за паркинг, може ући у партнерство с градом”, рекао је Радојичић.

Радојичић је рекао да постоји могућност држања паркинга уз одређену накнаду или да лице чије је земљиште уступи могућност за организовање јавног паркиралишта, такође уз одређену накнаду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана