Ускоро почиње чишћење Мањаче

Срна
Ускоро почиње чишћење Мањаче

Бањалука - Акција чишћења подручја Мањаче почеће 27. јуна као прва фаза реализације пројекта “Мањача као туристичко-рекреативи комплекс, најављено је данас из Туристичке организације Бањалука.

Овом акцијом, коју спроводе Туристичка организација Бањалука, Градска развојна агенција и Центар за развој и унапређење села, планирано је да се помоћу механизације и људства очистити и споји стаза намијењена за обилазак језера која ће служити као шеталиште, те пут до смјештајних јединица које ће бити изграђене у некој од наредних фаза.

Биће припремљен терен и за изградњу привремених објеката на обали језера, дио плаже који ће се користити за купање, као и дио на којем ће бити лоцирана дјечија и спортска игралишта.

“Читав локалитет биће очишћен од отпада, а планиран је и почетак чишћења самог језера од траве и отпада у води”, наводе из бањалучке Туристичка организација.

Из ове организације наводе да је основни циљ пројекта развој зоне Мањаче као новог туристичко-рекреативног комплекса.

Комплекс “Мањача” је од центра Бањалуке удаљен 22 километра, а ревитализација овог локалитета представљала би најатрактивнији туристичко-излетнички простор у граду, чиме би се створили услови за континуиран долазак и боравак туриста у току цијеле године.

Из ове туристичке организације истичу да су циљеви овог пројекта и заштита природних ресурса који су на располагању, те унапређење постојеће инфрастуктуре кроз просторно планирање.

“Врло важан циљ пројекта је и раст квалитета живота локалног становништва, које би се на тај начин задржало на овом подручју. У овом случају веома интересантан је излетничко-рекреативни туризам, који би изградњом одговарајуће инфраструктуре добио снажан подстицај за развој”, наводе из бањалучке Туристичке организације.

Они прецизирају да се на овај начин отвара могућност креирања излетничких једнодневних или вишедневних обилазака овог подручја.

Иако постоје традиционална излетничка мјеста која викендом или одређеним данима посјећују становници Бањалуке, али и гости из иностранства, изградњом комплекса на платоу Мањаче, а овим посјетиоци добијају разноврснији садржај, што би требало да задовољи све потребе гостију.

Из Туристичке организације Бањалука додају да се изградњом туристичког комплекса на Мањачи, отварају и могућности за развој планинског, сеоског, еколошког, ловног, спортског, вјерског и културног туризма на овом подручју.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана