Uskoro novi grb i zastava Banjaluke

Vesna Popović
Uskoro novi grb i zastava Banjaluke

Banjaluka - Heraldičari iz Beograda Zoran Nikolić i Srđan Marlović izradili su tri idejna rješenje novog grba grada Banjaluka od kojih je jedan predočen odbornicima na razmatranje.

Potvrdio je to "Glasu Srpske" gradonačelnik Slobodan Gavranović i dodao da je prijedlog novog grba upućen u skupštinsku proceduru.

- Komisija za izbor novog grba je pregledala sva tri prijedloga i odlučila se za jedan. Sada je odluka na Skupštini grada  da li će prihvatiti ili ne. Ako se to ne desi mora se otvoriti nova procedura za izbor idejnog rješenja grba grada - rekao je Gavranović.

Objasnio je da je procedura za izbor novog idejnog rješenja pokrenuta poslije odluke Skupštine grada da ne prihvati prijedlog koji je bio ponuđen sa ranije otvorenog konkursa.

Načelnik Službe za poslove Skupštine grada i gradonačelnika Dujko Komljenović objasnio je da je bio otvoren javni poziv heraldičarima iz regiona da pošalju prijedloge za idejno rješenje grba grada.

- Stigla su tri  koja je razmatrala komisija, rangirala ih i izabrala jednu ponudu koju je uputila gradonačelniku. On je upućuje u dalju proceduru - dodao je Komljenović.

Heraldičar Zoran Nikolić je rekao da je zajedno sa svojim kolegom Srđanom Marlovićem napravio i ponudio gradu Banjaluci  sva tri prijedloga.

- Komisija se odlučila za onaj prijedlog za koji je smatrala da najbolje odražava Banjaluku. Naša ideja vodilja je bila,  poštujući istorijsku tradiciju i nasljeđe grada, da damo Banjaluci ideju za jedno znamenje koje apsolutno korespondira evropskim uzorima - naglasio je Nikolić.

Dodao je da su pored idejnog rješenja grba grada dizajnirali i zastavu.

- Prvi put grad bi trebalo da ima i zastavu. Do sada je nije imao u pravom smislu te riječi već apliciran gradski pečat na platnu. Naš prijedlog sadrži mali grb prenijet na platno ali nije apliciran kao pečat - naveo je Nikolić.

Za sada se novi simboli čuvaju daleko od očiju javnosti a iz Gradske uprave nisu bili voljni da ih ustupe na uvid.

Odluka

Ustavni sud RS proglasio je u februaru 2013. godine grb grada Banjaluka neustavnim uz obrazloženje da sadrži elemente vjerskog i nacionalnog identiteta samo Srba, čime se druga dva konstitutivna naroda dovode u neravnopravan položaj. Gradska uprava je u 2014. godini putem dva konkursa pokušala bez uspjeha da utvrdi novi izgled grba grada.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana