Ускоро љекар надохват руке за 2.000 мјештана у Доњим Колима

Весна Поповић
Ускоро љекар надохват руке за 2.000 мјештана у Доњим Колима

Бањалука - Министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић и градоначелник Слободан Гаврановић положили су јуче камен темељац за изградњу новог објекта у којем ће бити амбуланта и мјесна заједница у Доњим Колима.

Том приликом Богданић је рекао да је почетак изградње амбуланте доказ сталне подршке Владе РС Дому здравља и грађанима Бањалуке.

- Циљ изградње овог и других објеката је да се обезбиједе једнаки услови лијечења за све грађане РС. Нова амбуланта ће омогућити бољу здравствену услугу за више од 2.000 мјештана. Укупна вриједност радова је 365.000 КМ, а рок изградње 240 дана - казао је Богданић.

Напоменуо је да је ресорно министарство од 2007. године у сарадњи са градом изградило и опремило амбуланте на Лаушу, у Лазареву, Српским топлицама, Бочцу и Борковићима.

- Саниране су амбуланте на Старчевици, у Крупи на Врбасу,  Мотикама те објекат Поликлинике. Кроз Развојни програм РС обезбијеђена су и средства за изградњу амбуланти у Пискавици и Залужанима - навео је Богданић. 

Гаврановић је истакао да је град 2011. године направио план изградње амбуланти.

- Од 55 мјесних заједница, планом је било предвиђена изградња у 38. До сада смо отворили 34, а амбуланта у Доњим Колима би требало да буде 35 - казао је Гаврановић и најавио да би сљедећи објекат требало да буде изграђен у МЗ Бистрица. 

Пошто се ради о комбинованом објекту у којем ће бити смјештена и мјесна заједница, Гаврановић је рекао да је град обезбиједио већину новца.

- За изградњу објекта МЗ из буџета је планирано више од 200.000 КМ. Остатак трошкова који се односи на изградњу амбуланте се дијели између Министарства здравља које је обезбиједило 110.000 КМ и града око 46.000 КМ - објаснио је Гаврановић.

Мјештанин Марко Галић рекао је да ће се изградњом овог објекта препородити становништво ове МЗ.

- До сада смо морали ићи код љекара у друге мјесне заједнице, па чак и у центар града. Нова амбуланта ће нам олакшати живот, јер ће доктор буквално бити пред вратима -  казао је Галић.

Мјештанин Миле Копрена је додао да треба омогућити људима услове да остану на селу.

- Када буде изграђена мјесна заједница и амбуланта, људи ће имати више разлога да остану везани за овај крај. Неће морати путовати километрима до најближег љекара, а то је поготово важно за старије - навео је Копрена.

Објекат

Директор Дома здравља Гордана Тешановић казала је да ће простор бити површине 123 метра квадратна.

- Амбуланта ће имати љекарску ординацију, простор за интервенцију и рецепцију. За сада није планирана лабораторија. Очекујемо да би тимови породичне медицине требало да имају више од 2.000 корисника - рекла је Тешановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана