Ускоро градња три кружна тока и тротоара

Александар Стојановић
Ускоро градња три кружна тока и тротоара

Бањалука - У циљу смањења саобраћајних гужви на подручју Лазарева, нарочито у јутарњим и послијеподневним часовима када је због одласка на посао и повратка радника највећа фреквенција аутомобила, Градска управа и “Путеви РС” потписаће уговоре о изградњи три нова кружна тока, од којих је најзначајнији онај на раскрсници код “Леснине”.

У оквиру ових радова биће изграђен и тротоар дуж улице Ивана Горана Ковачића према тржном центру “Тропик”, чиме ће бити ријешен дугогодишњи проблем недостатка пјешачке стазе.

Према најавама из градског Одјељења за саобраћај и путеве други кружни ток биће изграђен на укрштању улице Књаза Милоша и Булевара Милутина Миланковића, док је трећи на укрштању улице Бранка Поповића и Пута српских бранилаца.

- Ријеч је о  магистралном путу М4. Прва је раскрсница код “Леснине”, друга код ОШ “Иван Горан Ковачић” и трећа код “Хиперкорта” у Дервишима, односно на споју са старом приједорском цестом - истиче начелник Одјељења за саобраћај и путеве Славиша Сандић.

Нагласио је да је раскрсница код “Леснине” сигурно једна од најфреквентнијих у граду и да ће се фокусирати на њеној припреми како би ове године почела изградња.

Према споразуму са “Путевима РС”, град је обавезан да обезбиједи документацију, сагласности и дозволе, те да ријеши имовинско-правне односе. Трошак изградње нових раскрсница сносиће “Путеви РС”, пошто се ради о магистралном правцу.

Када је у питању тротоар, Сандић истиче да ће бити изграђен ове године, невезано за динамику изградње кружног тока.

- Ове године ћемо из градског буџета свакако финансирати изградњу 200 метара нове пјешачке стазе и спојити га са већ изграђеним дијелом  дуж улице Књаза Милоша - рекао је Сандић.

Возачи се слажу да су кружни токови на планираној дионици неопходни.

- Сваки дан ујутро и послијеподне идем тим путем и гужве су заиста превелике. Са кружним токовима доћи ће до растерећења - рекао је  један од возача који није желио да му име објавимо.

Приоритети

Из Одјељења за саобраћај и путеве поручили су да ће се и ове године наставити са изградњом кружних токова, а као приоритети су наведени завршетак изградње кружне раскрснице код “Делте” и код ресторана “Сирано” на Лаушу.

- Поред ова два кружна тока, свакако један од најзначајнијих је и кружни ток у улици Исајие Митровића код Полицијске управе Бањалука  – поручено је из овог одјељења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана