Uređenje pješačkih staza na Banj brdu kreće na proljeće

Vesna Popović
Uređenje pješačkih staza na Banj brdu kreće na proljeće

Banjaluka - Uređenje i obilježavanje pješačkih staza na Banj brdu trebalo bi da počne na proljeće, čime će rekreativcima i drugim ljubiteljima prirode biti omogućeno da još više uživaju u čarima ove oaze zelenila usred grada.

Dio radova na sebe će preuzeti grad, a načelnik Odjeljenje za komunalne poslove Petar Bilčar kaže programom zajedničke komunalne potrošnje za te namjene planirano 65.000 maraka.

- Predviđeno je da uredimo stazu od bazena u Srpskim toplicama do ugostiteljskog objekta pod spomenikom na Banj brdu. Staza je trenutno prohodna, ali ju je potrebno dodatno urediti, što smo planirali ove godine. Dijelove staze posućemo šljunkom, postavićemo table sa obavještenjima i putokazima, a na više lokacija ćemo napraviti mjesta za odmor i postaviti klupe - rekao je Bilčar.

Dodao je da staza nije strma, ni zahtjevna, te je odlična za šetnju rekreativaca, bez obzira na to da li je riječ o djeci ili starijima. Bilčar je kazao da je planirano uređenje i dijela staze koji vodi do vrela Dubočaj, a ovogodišnjim radovima biće obuhvaćeno 5,7 kilometara staza na Banj brdu. 

- Posao će početi na proljeće ako ne bude poteškoća prilikom izbora izvođača radova - rekao je Bilčar i dodao da je realizacija projekta planirana na prijedlog Planinarskog alpinističkog kluba (PAK) "Samit".

Sekretar "Samita" Miroslav Trivić kazao je da su članovi ovog kluba lani prokrčili stazu koja vodi od Srpskih toplica do Trešnjika.

- Fond za zaštitu životne sredine RS nam je pomogao u nabavci alata za krčenje i čišćenje terena. Ove godine uz pomoć grada na toj dionici bi trebalo bolje definisati stazu na pojedinim mjestima, postaviti klupe, a za to su potrebni veći radovi jer je neophodno učvrstiti podlogu - naveo je Trivić. 

Kada je riječ o stazi do vrela Dubočaj, Trivić je rekao da je na njoj trebalo napraviti mostić.

- Osim radova koje realizuje grad, planiramo da ove godine raskrčimo i uredimo stazu koja ide od Trešnjika preko Zmajevca do Starčevice - kazao je Trivić.

Dodao je da će realizacijom ovih planova Starčevica i Srpske toplice biti bolje povezani sa Banj brdom.

Trim-staze

Grad je prošle godine za obnovu trim-staze u dužini od 2,5 kilometra na Banj brdu, koja vodi od podnožja preko Rajnerovog vrela do Trešnjika, izdvojio oko 20.000 KM.

U parku "Mladen Stojanović" ove godine je u planu izgradnja trim-staze duge 1.200 metara. Za te radove iz gradske kase će biti izdvojeno 53.470 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana