Уређење пјешачких стаза на Бањ брду креће на прољеће

Весна Поповић
Уређење пјешачких стаза на Бањ брду креће на прољеће

Бањалука - Уређење и обиљежавање пјешачких стаза на Бањ брду требало би да почне на прољеће, чиме ће рекреативцима и другим љубитељима природе бити омогућено да још више уживају у чарима ове оазе зеленила усред града.

Дио радова на себе ће преузети град, а начелник Одјељење за комуналне послове Петар Билчар каже програмом заједничке комуналне потрошње за те намјене планирано 65.000 марака.

- Предвиђено је да уредимо стазу од базена у Српским топлицама до угоститељског објекта под спомеником на Бањ брду. Стаза је тренутно проходна, али ју је потребно додатно уредити, што смо планирали ове године. Дијелове стазе посућемо шљунком, поставићемо табле са обавјештењима и путоказима, а на више локација ћемо направити мјеста за одмор и поставити клупе - рекао је Билчар.

Додао је да стаза није стрма, ни захтјевна, те је одлична за шетњу рекреативаца, без обзира на то да ли је ријеч о дјеци или старијима. Билчар је казао да је планирано уређење и дијела стазе који води до врела Дубочај, а овогодишњим радовима биће обухваћено 5,7 километара стаза на Бањ брду. 

- Посао ће почети на прољеће ако не буде потешкоћа приликом избора извођача радова - рекао је Билчар и додао да је реализација пројекта планирана на приједлог Планинарског алпинистичког клуба (ПАК) "Самит".

Секретар "Самита" Мирослав Тривић казао је да су чланови овог клуба лани прокрчили стазу која води од Српских топлица до Трешњика.

- Фонд за заштиту животне средине РС нам је помогао у набавци алата за крчење и чишћење терена. Ове године уз помоћ града на тој дионици би требало боље дефинисати стазу на појединим мјестима, поставити клупе, а за то су потребни већи радови јер је неопходно учврстити подлогу - навео је Тривић. 

Када је ријеч о стази до врела Дубочај, Тривић је рекао да је на њој требало направити мостић.

- Осим радова које реализује град, планирамо да ове године раскрчимо и уредимо стазу која иде од Трешњика преко Змајевца до Старчевице - казао је Тривић.

Додао је да ће реализацијом ових планова Старчевица и Српске топлице бити боље повезани са Бањ брдом.

Трим-стазе

Град је прошле године за обнову трим-стазе у дужини од 2,5 километра на Бањ брду, која води од подножја преко Рајнеровог врела до Трешњика, издвојио око 20.000 КМ.

У парку "Младен Стојановић" ове године је у плану изградња трим-стазе дуге 1.200 метара. За те радове из градске касе ће бити издвојено 53.470 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Вјенчани
Вјенчани
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана