Urbani poljoprivrednici mjerkaju Rakovačke bare

Aleksandar Stojanović
Urbani poljoprivrednici mjerkaju Rakovačke bare

Banjalučke gradske bašte, u kojima će građani uzgajati organsko voće i povrće, te začinsko bilje i cvijeće, mogle bi da niknu iduće godine na Rakovačkim barama.

Korak ka realizaciji ovog projekta očekuje se na jednoj od idućih sjednica Skupštine grada, kada bi prijedlog odluke o dodjeli zemljišta trebalo da se nađe pred odbornicima. Ovo je potvrdio potpredsjednik Udruženja “Gradske bašte” Goran Pivašević, koji je istakao da je riječ o projektu u okviru kojeg će biti formirana prva baštenska zajednica u Republici Srpskoj.

- Projektom “Banjalučka gradska bašta” biće kreiran svojevrstan baštenski poligon na kojem će građani, uplatom jednogodišnje članarine, postati korisnici tog prostora i imati priliku da od iskusnih mentora nauče kako da proizvode hranu po principima biouzgoja. To znači da će postojati stroga pravila uzgoja kojih će se naši članovi morati pridržavati. Uz parcelu i mentorsku pomoć, svaki član imaće obezbijeđena sjemena, alat i učešće u 12 radionica na kojima će učiti o tajnama baštovanstva - kazao je Pivašević.

Prema njegovim riječima, ova ideja je mogla biti realizovana i mimo institucija, ali želja svih u udruženju je bila da projekat ponude Gradskoj upravi, kako bi se na kvalitetniji i brži način ideja razvijala.

- Predložićemo da zemljište za gradske bašte bude dodijeljeno na Rakovačkim barama. Naš jedini zahtjev je da nam na određeni period to zemljište bude ustupljeno na korišćenje. Pored razvijanja vrlo zanimljive baštenske priče, to bi bilo korisno i u komunalnom smislu, jer grad neće imati potrebu da troši novac na održavanje tog zemljišta - ističe Pivašević i dodaje da je jedan od glavnih ciljeva animiranje zajednice da što više koristi slobodan, zapušten prostor kako bi se proizvela zdrava hrana.

Ideja o gradskim baštama veoma se dopala predstavnicima Gradske uprave, ali da bi ona ugledala svjetlost dana, ovaj projekat prvo mora usvojiti Skupština grada. Pivašević je kazao da bi nakon toga uslijedilo potpisivanje ugovora između grada i Udruženja “Gradske bašte”. Prema njegovim riječima, tada više ne bi bilo prepreka za realizaciju projekta.

- Naredna godina biće istorijska “baštenska godina” u kojoj ćemo u Banjaluci formirati prvu baštensku zajednicu i oživjeti jednu zanimljivu priču - zaključuje Pivašević.

Ova ideja obradovala je i mnoge zaljubljenike u uzgoj organske hrane, a koliko je projekat zanimljiv najbolje pokazuje to što je za njega zainteresovano sve više budućih “urbanih poljoprivrednika”.+++

Javni poziv

Jesen polako dolazi i već je kraj sezone poljoprivrednih radova. Međutim, ovaj zimski dio godine je za Udruženje “Gradske bašte” idealna prilika da se pripreme za početak naredne sezone.

- Preko javnog poziva svim građanima ćemo dati priliku da postanu vlasnici parcele u okviru projekta “Banjalučka gradska bašta”. Broj dostupnih parcela biće ograničen, ali pored toga cijele godine organizovaćemo i niz radionica koje će biti dostupne svim građanima koji vole baštovanstvo, kao mjesto za sticanje novih iskustava u baštovanstvu i novih prijateljstava - istakao je Goran Pivašević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana