Уплата 1,77 милиона КМ први корак ка реорганизацији ЗИБЛ-а

Срна
Уплата 1,77 милиона КМ први корак ка реорганизацији ЗИБЛ-а

Бањалука - На рачун Завода за изградњу Бањалука /ЗИБЛ/ бањалучки "Водовод" уплатио је 1,77 милиона КМ за куповину двије етаже зграде Завода, чиме је остварен први важан корак ка реорганизацији, финансијском реструктурисању и оздрављењу овог градског предузећа, саопштено је из ЗИБЛ-а.

У саопштењу се наводи да су тиме рачуни овог предузећа након дужег периода деблокирани и створени основни услови да предузеће поново почне да нормално функционише.


Вршилац дужности директора ЗИБЛ-а Велимир Кукобат сматра да је ово важан корак ка реорганизацији Завода, те да велику заслугу за то има већински власник град Бањалука, а посебно градоначелник Игор Радојичић који је снажно подржао опоравак ЗИБЛ-а.

"Уз даљу подршку градских власти, прије свега, код добијања послова из нашег дјелокруга рада за које свакако имамо ресурсе и вишегодишње искуство, мислим да ово предузеће у кратком периоду можемо дићи на здраве ноге и да може пословати позитивно", рекао је Кукобат.

Према његовим ријечима, ЗИБЛ већ увелико преговара око будућих послова, што је јасан показатељ опредијељености нове управе и већинског власника да ово предузеће поново буде референтна и стабилна установа, каква је била и раније.

Из ЗИБЛ-а напомињу да је новац добијен продајом двије етаже зграде Завода искориштен за исплату 16 заосталих плата радницима овог предузећа, као и за измирење дугова за порезе и доприносе, али и дугова према добављачима, те радници након дуже времена сада могу несметано користити здравствено осигурање.

"Све ово указује на чињеницу да је ЗИБЛ на путу да коначно, послије дужег периода агоније и нагомиланих проблема, стане на своје ноге, пронађе своје мјесто на тржишту и почне пословати позитивно", наведено је у саопштењу.

Из ЗИБЛ-а подсјећају да је одлуку о продаји приземља и првог спрата зграде Завода донијела у фебруару Скупштина акционара Завода, што је био први корак ка реорганизацији и оздрављењу ове институције.

"Обавезе су сада измирене и у Заводу су испуњене све претпоставке да може нормално пословати, учествовати на тендерима, односно у трци за добијање послова из свог дјелокруга рада", наводи се у саопштењу.

Према плану реорганизације, предвиђено је да се ЗИБЛ у будућности и даље бави наплатом комуналне накнаде, те пружањем услуга заједницама етажних власника и дијелом надзором и пројектовањем.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана