Umjesto Siti mola u centru Banjaluke niče podzemna garaža

Vesna Popović
Umjesto Siti mola u centru Banjaluke niče podzemna garaža

Banjaluka - Velika rupa u centru grada, gdje je prvobitno bilo planirano da nikne "Siti mol", uskoro bi trebalo da postane prošlost, jer će u ponedjeljak početi gradnja podzemne garaže.

Potvrdili su to juče investitor ovog projekta Nenad Luburić, ali i u Gradskoj upravi, istakavši da na ovom mjestu definitivno neće biti izgrađen šoping centar.

Luburić je rekao da će biti izgrađene tri podzemne etaže garaža, a radovi bi trebalo da budu gotovi za godinu.

- Još pregovaramo sa gradom u vezi sa kompenzacijom. Ako ona bude adekvatna, garaže će biti u vlasništvu grada. Idemo u tom pravcu da postignemo dogovor sa lokalnim vlastima, jer ćemo biti na velikom gubitku ako to ne učinimo - kazao je Luburić.

Naveo je da će samo u građevinske radove do završetka gradnje biti uloženo više od 20 miliona maraka.

- U to nisu uračunate takse i naknade. Nedavno smo samo za komunalije platili 1,1 milion KM, a garanciju za izvođenje radova na spoljnom uređenju oko 700.000 KM - naveo je on.

Prema Luburićevim riječima, u toku je izmjena regulacionog plana (RP) za to područje te će najvjerovatnije na tom mjestu s jedne strane biti hotel, a sa druge poslovna zgrada.

Načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Slobodan Stanarević je rekao da bi novi RP za centralni dio grada trebalo da definiše koji će sadržaji biti predviđeni.

- Za sada je sigurno da nakon gradnje podzemnih garaža neće biti nastavljena gradnja šoping centra. Novim planom tu će najvjerovatnije biti predviđeni poslovni objekti i centralno spomen-obilježje - kazao je Stanarević.

Dodao je da novi regulacioni plan obuhvata i prostor takozvanog "Krašovog" parkinga.

- Umjesto parkinga tu bi trebalo da bude trg, a parking bi trebalo da bude pomjeren pod zemlju izgradnjom podzemne garaže - naveo je Stanarević.

Na aktuelnom času posljednje sjednice Skupštine gradonačelnik Igor Radojičić je najavio da bi uskoro moglo doći do raspleta situacije u vezi sa takozvanom "rupom u gradu".

- Imaju sve potrebne dozvole i iduće sedmice bi trebalo da počnu pripremni radovi, ali treba da imamo u vidu da se radi o privatnom vlasništvu i privatnom investitoru i nemamo na to puno uticaja - kazao je Radojičić.

Gradnja "Siti mola", koja je počela sredinom 2016. godine, trebalo je da bude završena krajem 2018. Prema ranijim najavama, u njegovu gradnju je trebalo da bude uloženo oko 60 miliona KM.

Novi plan

Igor Radojičić je rekao da se nada da će novi regulacioni plan za uže gradsko područje biti gotov u oktobru ili novembru.

- Ovaj plan predviđa temeljnu promjenu izgleda centra grada, odnosno nastavak onoga što je tridesetih godina rađeno kao urbani centar kada su nastali i Banski dvor, Hram Hrista Spasitelja i Gradska uprava. Obuhvaćen je dio od stare autobuske stanice, parkinga "Kraš" i Hrama Hrista Spasitelja, te "parkića" koji se sad rekonstruiše pa do onog dijela kojeg nazivamo "rupom" - kazao je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana