Ulicama imena generala

Miroslav Galić
Ulicama imena generala

Banjaluka - Banjaluku je zadužilo 2.117 boraca koji su položili živote za Republiku Srpsku, a njihovi saborci su istrajni u namjeri da gradske ulice ili trgovi ponesu imena heroja Odbrambeno-otadžbinskog rata. Tako već odavno postoji inicijativa da svoje ulice dobiju generali Momir Talić i Novica Simić.

Predsjednik gradske Boračke organizacije Goran Rogić rekao je da oni već drugo traže da se neka ulica ili trg nazovu po komandantu Prvog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske.

- General Momir Talić je svojim likom, djelom i vojničkim vještinama to odavno zaslužio. Ulica ili trg sa njegovim imenom mora biti u Centru grada. Takođe, borci sa Starčevice pokrenuli su inicijativu da se Tuzlanska ulica preimenuje u ulicu generala Novice Simića. Mjesna boračka organizacija dobila je saglasnost porodice za to - naglasio je Rogić.

Dodao je da postoje brojne inicijative iz mjesnih boračkih organizacija da pojedine ulice u gradskim naseljima budu nazvane po poginulim borcima koji su u njima živjeli.

- Gradska boračka organizacija podržava ove inicijative. Najistaknutiji borci, oni koji su vrlo mladi krenuli u odbranu naroda ili položili svoj život u prvim danima rata, svakako zaslužuju da im se na ovakav način oda počast - rekao je Rogić.

Boračka organizacija Starčevice traži da svoje ulice dobiju i Saša Gvozden i Jugoslav Jungić. Borci na Laušu traže da dvije ulice ovog naselja ponesu imena Ranka Kosića i Bojana Majstorovića, u Boriku Stojana Miletića, u Borkovićima traže ulicu Nikole Malbašića, dok u Rekavicama žele da se jedna ulica nazove po braći Račić iz ovog sela.

Među onima čija imena su ponijele neke od ulica u gradu je i komandant Prve srpske mješovite brigade potpukovnik Radoslav Lakić. Uspomenu na sve hrabre srpske pilote, kao i poginule pripadnike Ratnog vazduhoplovstva RS Draška Božića, Ranka Golemovića, Predraga Marjanovića, Branislava Radulovića i Miodraga Ećimovića, koji su poginuli u obaranju helikoptera na Ilindan 1993. godine iznad Brčkog, čuva naziv ulice Srpskih pilota u Novoj varoši. Imenom Slobodana Kusturića, koji je poginuo zajedno s njima, nazvana je ulica u naselju Starčevica.

Imenom Darka Jakmirovića, dva puta ranjavanog i dva puta odlikovanog najmlađeg kapetana Vojske RS, koji je poginuo u 22. godini braneći svoj narod, nazvana je jedna od ulica na Laušu, dok ulica koja vodi od Tržnice na Dolac nosi ime Gorana Radulovića Bimbe, mladog muzičara koji je poginuo u akciji izviđanja na brodskom ratištu 1992. godine.

Major Tepić

Nije mali broj ulica koje nose imena poginulih boraca VRS i JNA poput narodnog heroja majora Milana Tepića u Centru, zatim majora Zdravka Dejanovića na Mađiru, Jasimira Malčića na Kočićevom vijencu, Franca Šuberta na Pobrđu, Nenada Kostića u Zalužanima...

- Smatramo da ima još mnogo oficira i boraca VRS kojima treba da se odužimo - kažu u gradskoj Boračkoj organizaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana