Улицама имена генерала

Мирослав Галић
Улицама имена генерала

Бањалука - Бањалуку је задужило 2.117 бораца који су положили животе за Републику Српску, а њихови саборци су истрајни у намјери да градске улице или тргови понесу имена хероја Одбрамбено-отаџбинског рата. Тако већ одавно постоји иницијатива да своје улице добију генерали Момир Талић и Новица Симић.

Предсједник градске Борачке организације Горан Рогић рекао је да они већ друго траже да се нека улица или трг назову по команданту Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске.

- Генерал Момир Талић је својим ликом, дјелом и војничким вјештинама то одавно заслужио. Улица или трг са његовим именом мора бити у Центру града. Такође, борци са Старчевице покренули су иницијативу да се Тузланска улица преименује у улицу генерала Новице Симића. Мјесна борачка организација добила је сагласност породице за то - нагласио је Рогић.

Додао је да постоје бројне иницијативе из мјесних борачких организација да поједине улице у градским насељима буду назване по погинулим борцима који су у њима живјели.

- Градска борачка организација подржава ове иницијативе. Најистакнутији борци, они који су врло млади кренули у одбрану народа или положили свој живот у првим данима рата, свакако заслужују да им се на овакав начин ода почаст - рекао је Рогић.

Борачка организација Старчевице тражи да своје улице добију и Саша Гвозден и Југослав Јунгић. Борци на Лаушу траже да двије улице овог насеља понесу имена Ранка Косића и Бојана Мајсторовића, у Борику Стојана Милетића, у Борковићима траже улицу Николе Малбашића, док у Рекавицама желе да се једна улица назове по браћи Рачић из овог села.

Међу онима чија имена су понијеле неке од улица у граду је и командант Прве српске мјешовите бригаде потпуковник Радослав Лакић. Успомену на све храбре српске пилоте, као и погинуле припаднике Ратног ваздухопловства РС Драшка Божића, Ранка Големовића, Предрага Марјановића, Бранислава Радуловића и Миодрага Ећимовића, који су погинули у обарању хеликоптера на Илиндан 1993. године изнад Брчког, чува назив улице Српских пилота у Новој вароши. Именом Слободана Кустурића, који је погинуо заједно с њима, названа је улица у насељу Старчевица.

Именом Дарка Јакмировића, два пута рањаваног и два пута одликованог најмлађег капетана Војске РС, који је погинуо у 22. години бранећи свој народ, названа је једна од улица на Лаушу, док улица која води од Тржнице на Долац носи име Горана Радуловића Бимбе, младог музичара који је погинуо у акцији извиђања на бродском ратишту 1992. године.

Мајор Тепић

Није мали број улица које носе имена погинулих бораца ВРС и ЈНА попут народног хероја мајора Милана Тепића у Центру, затим мајора Здравка Дејановића на Мађиру, Јасимира Малчића на Кочићевом вијенцу, Франца Шуберта на Побрђу, Ненада Костића у Залужанима...

- Сматрамо да има још много официра и бораца ВРС којима треба да се одужимо - кажу у градској Борачкој организацији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана