Улица разведених мушкараца у бањалучком насељу Ребровац

Јасмина Перишић
Улица разведених мушкараца у бањалучком насељу Ребровац

Бањалука - Постоје мјеста са великим бројем нежења, са породицама које броје најмање десетак чланова, али има и оних необичних као што је дио Ребровца гдје само у једној улици, и то Дујке Комљеновића живи велики број разведених мушкараца - чак 37!

То су они који су окусили чари брачне заједнице, а потом се одлучили да даље кроз живот иду самостално или са другом женом. Мушкарци из једног краја, старости од 28 до 60 година, окупили су се протеклог викенда на дружењу, како они воле да кажу, "распуштенаца". Иницијатор и најмлађи међу њима Милан Петрушић (28) рекао је да се не поносе чињеницом што су разведени, али да је позитивно у цијелој причи то што се из тих и нових бракова изродило око стотину потомака.

- Идеја да се дружимо дошла је сасвим случајно. Дио нас је био на рекреацији и ушли смо у причу поводом једног од развода. Изненадили смо се када смо почели да набрајамо ко се све развео из наше улице. Дошли смо до броја 37! Онда смо ријешили да се окупимо. Одштампали смо на мајицама слоган "Сломљена срца", онако, због симболике, и потрудили се да лијепо проведемо дан. Планирали смо и да скупимо нешто новца који бисмо уплатили у хуманитарне сврхе, али, нажалост, нису се сви одазвали. Неки су изостали због мањка новца, а неки вјероватно из страха од бивших и садашњих жена - рекао је Петрушић, који из релативно кратког брака има двије кћеркице.

На ово дружење, организовано у недјељу поподне, дошли су и неки који су се разводили два и више пута. Било је и оних који су срећу пронашли тек у другом браку, али и становника улице Дујке Комљеновића који су одлучили да се више не жене. Један од оних који не би више да стају на "луди камен" је Раденко Дујаковић (58).

- У браку сам провео 22 године. Не знам тачно због чега сам се развео. Живот је тај који је вукао конце. Драго ми је што имам двоје дјеце, али никада се више не бих женио - казао је Дујаковић.

Његове комшије Сашко Марковић и Александар Доцић тврде да су срећу пронашли у другим браковима.

- Нисмо ми никакви чудаци. Има међу нама и интелектуалаца и приватника и људи спортског духа, попут Сашка који сваки дан прехода и претрчи око 40 километара. Неки од нас су незрели ушли у брак, неки направили погрешне изборе, а има мало и судбине. Поносан сам што имам петоро дјеце из два брака, али и пресрећан са другом супругом. Не треба се само предавати и губити вјеру у љубав - поручио је Доцић.

Дружење уз иће, пиће и музику потрајало је до касно у ноћ, а по пјесми се могло осјетити да разочарању нема мјеста већ само позитивном гледању на живот и његове замке.

Удружење

Дружење разведених мушкараца из улице Дујке Комљеновића могло би постати традиција.

- Планирамо да се сваке године окупљамо и можда оснујемо и неко удружење. Планирамо идуће године да окупимо и разведене мушкарце из неких других улица и насеља - рекао је Милан Петрушић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана