Уклонити баријере за инвалиде на 34 локације у Бањалуци

Весна Поповић
Уклонити баријере за инвалиде на 34 локације у Бањалуци

Бањалука - У граду постоје бројне архитектонске баријере које онемогућавају несметано кретање лица са инвалидитетом, а приоритет за рјешавање су 34 локације од којих се највећи број односи на здравствене, образовне установе и установе културе.

Речено је то јуче након састанка делегације Градске управе и представника више удружења која окупљају особе са инвалидитетом.

Консултант за питања друштвено маргинализованих и рањивих група Тања Мандић-Ђокић изразила је задовољство

што је град спреман да помогне да буду ријешени ови инфраструктурни проблеми.

- Важно је да нам буде омогућен што лакши приступ јавним установама, а поготово здравственим. То се посебно односи на Дом здравља, амбуланте и апотеке. Исто тако, испоставило се да су културне установе најслабија тачка, тако да немамо могућност да, на примјер, одемо у Бански двор. Инвалиди немају архитектонску могућност приступа ни Народној и универзитетској библиотеци, а она је кључна када је у питању образовање - истакла је Мандић-Ђокић.

Према њеним ријечима, морају бити појачане контроле на терену, јер, како каже, у граду има велики број фиктивних тоалета за инвалиде, косих рампи које се не могу користити и које угрожавају безбједност.

- Потребно је ријешити и питање аутобуског превоза, јер градски аутобуси нису приступачни за лица са инвалидитетом - навела је Мандић-Ђокић.

В.д начелника Одјељења за инспекцијске послове Јанко Кецман рекао је да ће градске власти учинити све што могу како би лицима са инвалидитетом био омогућен приступ свим објектима у граду.

- Ићи ћемо на терен заједно да се увјеримо каква је ситуација и шта можемо предузети да проблем баријера што прије буде ријешен - казао је Кецман.

Додао је да инспекција нема надлежност да у свим ситуацијама наложи уклањање архитектонских препрека.

- Када је, на примјер, у питању Дом здравља, можемо да наложимо одређене промјене, а у другим случајевима покушаћемо договором наћи рјешење - казао је Кецман.

Нагласио је да је приоритет рјешавање проблема аутобуског превоза лица са инвалидитетом.

- Од Завода за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовића" па до Клиничког центра на Паприковцу дефинисаћемо станице на којима ће лица са инвалидитетом моћи ући у аутобус - навео је Кецман.

Настојања

Један од иницијатора овог састанка др Снежана Кутлешић-Стевић објаснила је да настоје да ријеше проблеме које здраве особе не виде.

 - Они морају бити у могућности да задовоље основне животне потребе, да оду код љекара, у школу, банку или апотеку. Циљ састанка је да помогнемо у уклањању препрека које то тренутно не дозвољавају - казала је Кутлешић-Стевић и додала да је нови састанак заказан за пола године како би било утврђено шта је урађено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана