Удвостручен број просјака на улицама Бањалуке

Јасмина Перишић
Удвостручен број просјака на улицама Бањалуке

Бањалука - Просјачење на градским улицама постало је свакодневица, а према подацима Центра јавне безбједности број просјака удвостручио се у посљедње двије године. Ова појава је посебно изражена у ужем центру града.

Портпарол Центра јавне безбједности Марија Маркановић, изјавила је да ће полиција  у наредном периоду појачати контроле на терену.

- Током јануара евидентирано је седам случајева просјачења а током прошле године укупно 81 овакав случај. Особе које смо затекли у просјачењу најчешће су ромске националности или држављани земаља из нашег окружења. Законом је за лица затечена у просјачењу прописана новчана казна од 200 до 800 КМ. За она лица која наводе друге на просјачење предвиђена је казна се од 400 КМ до 1.200 КМ - рекла је Маркановићева.

Додаје да је и велики број дјеце која просе на улицама.

- Углавном су то малишани ромске националности који долазе из Србије. Када нисмо у могућности да ступимо у контакт са њиховим родитељима обраћамо се Центру за социјални рад, који их смјешта у прихватну станицу - објаснила је Маркановићева.

У Центру за социјални кажу да су у посљедње вријеме затрпани усменим жалбама грађана на све већи број малих просјака.

- У складу са важећим процедурама о томе обавјештавамо полицију. Међутим у току 2016. године није забиљежен ниједан случај смјештаја малишана који просјаче у Прихватну станицу за дјецу  - рекли су у Центру  за социјални рад.

Грађани се жале да их у ужем центру града просјаци готово свакодневно "вуку за рукаве" . Мјештанка Обилићева Даница Топић каже да је изненађена све већом појавом просјака.

- Када идем на посао пролазим поред тврђаве Кастел и тамо сретнем и по троје просјака. Има их некада и код кружног тока на Лаушу, а о центру града да не причам. Схватам да су економски тешка времена али није баш пријатно да нам просјачење постане нормалан призор и свакодневица - казала је Топићева.

Страни држављани

Марија Маркановић је истакла да уколико неко од страних држављана буде ухваћен у просјачењу, полиција га предаје Служби за послове са странцима Министарства безбједности, Теренском центру Бањалука.

- Министарство даље предузима мјере и радње из своје надлежности - казала је Маркановићева

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана