Učionice tople do petka

Sanja Amidžić
Učionice tople do petka

Banjaluka - Osnovne škole na seoskom području kojima još nije uplaćen novac za nabavku ogreva i dalje muku muče sa pribavljanjem uglja i drva, a pojedine učionice mogu zagrijavati do petka.

Rekli su ovo direktori nekoliko osnovnih škola i dodali da ukoliko Ministarstvo prosvjete i kulture RS uskoro ne uplati novac dobavljačima, strahuju da bi đaci nastavu mogli pohađati u hladnim učionicama.

Direktor OŠ "Sveti Ćirilo i Metodije" u Piskavici Borka Grahovac rekla je da su ugalj potrošili, a drva imaju do kraja sedmice.

- Početkom drugog polugodišta naš dobavljač je izašao u susret i bez uplate novca dovezao oko pet tona uglja. Međutim, zbog niskih temperatura tu količinu ogreva smo brzo potrošili - kazala je Grahovac. Dodala je da resorno ministarstvo još nije uplatilo sredstva za grijanje ovoj školi, zbog čega strahuje da bi učenici mogli sjedjeti u hladnim prostorijama.

- Prije početka polugodišta dobili smo obećanje da će resorno ministarstvo uplatiti sredstva za ogrev, ali još ništa nije uplaćeno - kazala je ona i istakla da OŠ "Sveti Ćirilo i Metodije" pohađa oko 170 učenika.

Ništa bolja situacija nije ni u OŠ "Petar Kočić" u Kolima, gdje je takođe dobavljač uglja početkom drugog polugodišta za ovu obrazovnu ustanovu bez uplate sredstava dovezao pet tona uglja.

- Zavisno od visine temperature i načina loženja, trenutno ne mogu precizirati do kada ćemo imati ogreva, ali to je najdalje negdje do kraja februara - kazala je direktor ove škole Dubravka Bosančić i dodala da područne škole u Stričićima, Pavićima i Konotarima imaju ogreva.

Direktor OŠ "Mladen Stojanović" u Bronzanom Majdanu Nenad Mihajlović rekao da ogreva imaju do polovine februara.

- Količine uglja i drva kojima trenutno raspolažemo dovoljne su za narednih 20 dana, tako da ćemo morati nabavljati još kako bi učionice bile tople do kraja grejne sezone - objasnio je Mihajlović.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS su rekli da su 16. januara ove godine svim osnovnim školama u RS uputili dio računa za materijalne troškove, u koje ulaze i troškovi grijanja.

- Naredna isplata za materijalne troškove osnovnim školama biće realizovana do polovine februara - rekli su u ovom ministarstvu.

Prevoz

Zbog snijega i visokih nanosa na platou Manjače na većini putnih pravaca saobraćaj se odvija otežano, zbog čega probleme imaju i đaci koji tim putevima idu do škole.

- Snijeg je visok, putevi su slabo očišćeni, tako da đački autobus ima poteškoća prilikom dovoza i odvoza đaka - rekla je Dubravka Bosančić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana