Učenike u prigradskim osnovnim školama čekaju hladne učionice?

Sanja Amidžić
Učenike u prigradskim osnovnim školama čekaju hladne učionice?

Banjaluka - Većina osnovnih škola u prigradskim naseljima raspolaže sa malim količinama ogreva, a pojedine dovoljno drva i uglja imaju samo za nekoliko dana drugog polugodišta, koje počinje u ponedeljak, 19. januara.

Rekli su ovo direktori nekoliko osnovnih škola i dodali da je razlog što Ministarstvo prosvjete i kulture RS i Gradska uprava Banjaluka redovno ne uplaćuju novac školama.

Ukoliko se nešto drastično ne promijeni, učenici će nastavu pohađati u hladnim učionicama.

Direktor OŠ "Sveti Ćirilo i Metodije" u Piskavici Borka Grahovac rekla je da su ugalj potrošili još u prvom polugodištu, dok drva imaju samo za nekoliko dana.

- Od resornog ministarstva dobili smo obećanje da će novac za ogrev biti uplaćen do početka nastve u drugom polugodištu, tako da uplatu očekujemo ovih dana - kazala je ona.

U istoj situaciji su i u OŠ "Petar Kočić" u Kolima, koja uglja na raspolaganju ima za 15 dana.

- Drva ima dovoljno, ali uglja ne. Problem je što sredstva, u iznosu od 40.000 do 50.000 maraka, koja na godišnjem nivou za ogrev treba da uplati Gradska uprava Banjaluka, još nisu uplaćena, zbog čega smo ostali bez jednog energenta - kazala je Dubravka Bosančić, direktor ove škole i dodala da bi tom uplatom škola mogla da kupi dovoljnu količinu uglja za ovu sezonu grijanja.

Direktor OŠ "Đura Jakšić" u Šargovcu Darko Tomić je objasnio će drva i uglja biti do polovine februara, ako se zadrže trenutne temperature vazduha.

- Nadamo se da će do tog perioda nadležno ministarstvo uplatiti novac i da ćemo imati tople učionice do kraja sezone grijanja - kazao je Tomić.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS su rekli da je u toku procedura za odobravanje novca školama.

- Ministarstvo je upoznato sa problemom neplaćenih računa osnovnih škola za grijanje i u toku je postupak njegovog rješavanja - kazali su u ovom ministarstvu.

Do zaključenja ovog broja iz Gradske uprave Banjaluka nismo dobili odgovor da li će novac školama biti uplaćen.

Produžen raspust

Zbog sanacije postrojenja za grijanje u OŠ "Borisav Stanković" u Lazarevu početak nastave u drugom polugodištu prolongiran je za sedam dana, zaključeno je na nedavno održanom sastanku aktiva direktora osnovnih i srednjih škola u RS sa predstavnicima resornog ministarstva.

- Škole u kojima će nastava kasniti dužne su da nadoknade propuštene časove do kraja školske godine - zaključeno je na sastanku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana