Ученицима бањалучке ОШ “Иван Горан Ковачић” позлило због врућине

nezavisne.com
Ученицима бањалучке ОШ “Иван Горан Ковачић” позлило због врућине

Бањалука - Због неподношљиве врућине у бањалучкој Основној школи “Иван Горан Ковачић” двоје ученика у петак је осјетило мучнину и главобољу те су због тога послани кућама.

Миломир Савичић, директор ОШ “Иван Горан Ковачић”, каже да немају клима-уређаје, али ни ролетне које би ублажиле врућину.

“Већ ујутру је било веома вруће, нарочито у неколико учионица на сунчаној страни. Отварамо прозоре и врата, али то не помаже много. Једно дијете се јутрос жалило на главобољу и мучнину, а друго је повраћало. По прво дијете је дошла мајка, а друго смо ми одвезли кући”, рекао је у петак Савичић и додао да се радило о двоје ученика трећег разреда.

Он каже да је због надокнада настава продужена до 18. јуна, а да се најављују и веће врућине.

Да се и остале основне школе на нивоу бањалучке регије и РС муче с врућинама потврдио је Мирослав Попржен, предсједник Актива директора основних школа бањалучке регије и директор ОШ “Свети Сава” у Бањалуци.

“Врућине су објективно проблем у свим школама, посебно у оним југоисточним учионицама, па се оне тако штите засторима и завјесама. Иако је климатизација пријека потреба, школе немају пара за такве инвестиције”, каже Попржен.

Додаје да они у случају неподношљивих врућина не могу скратити часове без сагласности надлежног министарства, што би у том случају било добро рјешење.

Милица Перковић-Благојевић, предсједница Актива основних школа Бијељина - Угљевик - Лопаре и директорица Основне школе “Меша Селимовић” у Јањи, код Бијељине, каже да нема информацију да је било сличних случајева у бијељинској регији.

“Ми се од врућине штитимо тако што на страни која је екстремно изложена сунцу имамо засторе или тракасте завјесе, те редовно прозрачујемо школу у раним јутарњим часовима. Ниједна школа на нашој регији није климатизована и за то су потребне финансије”, рекла је Перковић-Благојевићева.

Она је нагласила да би се у алармантним ситуацијама могли скратити часови, а у будућности би се могао скратити или избацити прољећни распуст, како би дјеца школу завршила раније, почетком јуна.

Драган Мрдић, предсједник Актива основних школа херцеговачке регије, каже да у школама немају клима-уређаје у учионицама те да се против врућине боре уз помоћ завјеса и ролетни, а надају се да ће и вријеме захладити до краја школске године.

Горана Босанчић, директор Основне школе “Петар Кочић” у Приједору, каже да у основним школама у овом граду досад није било случајева да је дјеци позлило због врућина те се нада да тога у наредном периоду неће ни бити.

“Ми имамо венецијанере у школи. Јесте топло, али је подношљиво. Климе имамо само у кабинетима информатике, јер су оне тамо пријеко потребне, што због врућина, што због зрачења”, рекла је Босанчићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана