Učenici OŠ Jovan Cvijić i OŠ Zmaj Jova Jovanović sakupili tonu pomoći za vršnjake sa Kosmeta

Jasmina Perišić
Učenici OŠ Jovan Cvijić i OŠ Zmaj Jova Jovanović sakupili tonu pomoći za vršnjake sa Kosmeta

Banjaluka - Učenici osnovnih škola "Jovan Cvijić" i "Zmaj Jova Jovanović" sakupili su tonu humanitarne pomoći za vršnjake u Zubinom Potoku na Kosmetu.

U ovu akciji, koju već sedam godina organizuje Humanitarno udruženje "Sveti đakon Avakum", uključili su se i stanovnici Kočićevog vijenca. Ipak, najveći dio hrane, higijenskih proizvoda, odjeće i školskog pribora za istoimenu bratsku školu prikupili su đaci OŠ "Jovan Cvijić".

- Ove akcije su naša tradicija i svakog oktobra đacima u Zubinom Potoku šaljemo sve vrste pomoći. Za Božić im pripremimo paketiće, a u proljeće za njih sprovodimo akciju "Jedan slatkiš, jedno dijete", kada ih takođe obradujemo poklonima. S obzirom na to da smo zbratimljene škole, red je da se pomažemo - rekla je direktorica OŠ "Jovan Cvijić" Mila Nikić.

Predsjednik Humanitarnog udruženja "Sveti đakon Avakum" Mirko Majkić kaže da je zadovoljan odzivom učenika, te da je akcija prikupljanja pomoći trajala mjesec.

- Treba pohvaliti i djecu i njihove roditelje, jer su pokazali humanost. Sakupljeno je više od tonu pomoći i ovom prilikom zahvaljujem đacima škola "Jovan Cvijić" i "Jovan Jovanović Zmaj" kao i stanovnicima mjesne zajednice Kočićev vijenac. Pomoć će u Zubin Potok stići do kraja mjeseca - ispričao je Majkić.

Dodao je da će se potruditi da dio pomoći koju sakupe doniraju i nekolicini socijalno ugroženih porodica iz kosovske opštine Gračanica.

Učenica osmog razreda OŠ "Jovan Cvijić" Anastasija Pavić kaže da svake godine učestvuje u ovoj akciji te da rado pomaže svojim drugarima iz Zubinog Potoka.

- Svi smo svjesni u kakvim uslovima žive naši vršnjaci i da im je neophodna pomoć. Smatram da učešćem u ovakvim akcijama na najbolji način savladavamo lekcije iz humanosti. Rado se odazovemo svaki put, a među nama je bilo i đaka koji su ugostili neke od drugara sa Kosmeta kada su dolazili kod nas - rekla je Pavićeva.

I njen drugar iz razreda Milan Jević kaže da nije bilo izuzetaka te da su svi podjednako donirali pomoć u onim količinama u kojima su mogli.

- Niko se nije izdvajao i svi smo kupili određeni dio namirnica. Vjerujem da će pomoć dobro doći našim drugarima. Mi smo uz njih i uvijek ćemo biti - kazao je Jević.

Bogdanović

Direktor OŠ "Zmaj Jova Jovanović" Dijana Bogdanović je rekla da su đaci ove škole za tri dana sakupili pun kombi pomoći.

- Za ovu akciju čuli smo u našoj mjesnoj zajednici Kočićev vijenac, koja sarađuje, kako sa nama tako i sa organizatorom akcije Mirkom Majkićem. Pozvali smo ga i rekli mu da želimo da se odazovemo i svi smo rado podržali ovako lijepu priču - rekla je Bogdanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana