Ученици Гимназије у Јерусалиму учили од нобеловаца

Јасмина Перишић
Ученици Гимназије у Јерусалиму учили од нобеловаца

Бањалука - Свршени матуранти Гимназије Бренда Вујић, Петар Буловић и Славен Бајић, који су учествовали на Првој свјетској научној конференцији у Израелу, вратили су се импресионирани свим оним што су доживјели на овом скупу. Још препричавају импресије са петодневних предавања која је држало 15 добитника Нобелове награде из области природних наука.

У пратњи професора хемије Иване Ђурић и ученика генерације Католичког школског центра из Зенице Алена Алића, представљали су тим из БиХ на конференцији у Јерусалиму. Овом научном скупу присуствовало је 440 младих из 71 земље свијета.

- Све је било за незаборав! Путовање, боравак, сам скуп су били врхунски доживљај. Посјету, прије свега, светом граду Јерусалиму, али и Тел Авиву памтићу док сам жив. Израел је земља у којој пуно његују религију и традицију, али у исто вријеме улажу и највећи дио свог бруто националног дохотка за науку и технику, чак више и од Америке. На једном мјесту окупити научнике из цијелога свијета, али и нас младе, заинтересоване за природне науке, је велика ствар. Ми смо у групама представљали своје научне пројекте и слушали предавања нобеловаца из области хемије, физике, медицине, економије... - казао је Петар Буловић.

Нагласио је да га је посебно фасцинирало предавање нобеловца Херија Крота, док је његову другарицу Бренду Вујић одушевило предавање хемичарке Аде Јонат.

- Ада је такође нобеловац, а причала нам је о нуклеинским киселинама, ДНК и РНК. Било је нарочито занимљиво и велика ми је част што сам дио петорке која је посјетила један овакав научни скуп - рекла је Вујићева.

Захваљујући дугогодишњој сарадњи са Израелом, Гимназија је била привилегована позивом на овај скуп, а Хебрејски универзитет на којем су слушали предавања је међу 67 најбољих у свијету.

- Могу да кажем да је ово непроцјењиво професионално и животно искуство и надам се да ће ова конференција постати традиционална - рекла је професор Ђурић.

Додаје да Гимназија има доста одличних ђака, које оваквим путовањима школа награђује за уложени труд.

- На конференцију смо водили добре ученике и ђаке генерације. То су дивна дјеца која су управо матурирала и уписала факултете везане за области природних наука - казала је Ђурићева.

Конференција

Организација Прве свјетске научне конференције у Израелу трајала је три године, а на свечаном пријему учесницима се обратио и предсједник Израела Реувен Ривлин.

- Организација је била на високом нивоу. Сви су на поклон добили по таблет, дипломе и медаље са ликом Ајнштајна који је радио на овом универзитету. Од бројних знаменитости које смо обишли, упамтићемо заувијек цркву Светог гроба гдје је сахрањен Исус као и Зид плача - рекла је Ивана Ђурић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана