USAID će podržati razvoj poslovne zone nadomak Banjaluke

Vesna Popović
USAID će podržati razvoj poslovne zone nadomak Banjaluke

Banjaluka - USAID će finansijski podržati razvoj Poslovne zone u Ramićima kako bi bila obezbijeđena nova radna mjesta u industrijskoj proizvodnji.

Riječ je o zajedničkom projektu po kojem bi trebalo da bude uloženo 950.000 KM, od čega će USAID obezbijediti oko 520.000 KM, a ostatak grad.

Planove za razvoj ove zone i njen potencijal u petak je gradonačelnik Igor Radojičić predstavio ambasadorki SAD Morin Kormak i direktoru USAID-a BiH Piteru Dafiju.

Radojičić je rekao da je prioritet otvaranje proizvodnih subjekata i zapošljavanje što više ljudi u realnom sektoru.

- S tim ciljem se razvija i ova industrijska zona. U njoj se već nalazi deset firmi koje su počele ili već izgradile proizvodne kapacitete. Cilj je da preostalo neizgrađeno zemljište i postojeći prazni objekte ove godine budu pripremljeni za potencijalne investitore. Grad je u budžetu izdvojio oko 900.000 KM za nastavak radova na komunalnoj infrastrukturi, a i 190.000 KM je planirano za proširenje zone. USAID i ambasada SAD izrazili su namjeru da učestvuju u razvoju ovog projekta i njihovo partnerstvo znači mnogo za razvoj Banjaluke - kazao je Radojičić.

Piter Dafi je izjavio da USAID ima dugu saradnju sa Banjalukom.

- Prioritet za sve nas je da pronađemo nove načine za otvaranje radnih mjesta i Poslovna zona Ramići je do sada pokazala da ima puno potencijala, jer je već deset firmi ovdje i one rade. Nadamo se i radimo na tome da ih bude više i da se dalje razvijaju - kazao je Dafi.

Morin Kormak je naglasila da je ambasada SAD podržavala razvoj velikog broja projekata u cijeloj BiH.

- Naša podrška može biti uspješna samo kada imate čvrsta partnerstva i drago mi je što Banjaluka razvija industrijske zone i želi da otvara radna mjesta - kazala je Kormakova.

Povodom Dana grada Radojičić je u petak sa direktorom mikrokreditnog društva "Mikrofin" Mladenom Bosnićem otvorio igralište u Boriku čiju je izgradnju finansirala ova firma sa 60.000 KM.

- Igralište sadrži tri cjeline na 900 metara kvadratnih. Kao banjalučka kompanija, koja ove godine obilježava 20 godina uspješnog poslovanja, želja nam je bila da poklonimo nešto svom gradu i srećan sam što što je taj poklon namijenjen najmlađima - kazao je Bosnić.

MZ Obilićevo

Povodom Dana grada u petak su puštene u funkciju renovirane prostorije Savjeta mjesne zajednice Obilićevo jedan i dva za koje je grad izdvojio 50.000 KM.

- Kada je u pitanju Obilićevo, ove godine je planirano da spojimo istočni tranzit. Pregovaramo sa nekoliko kompanija o izgradnji dva dječja igrališta u ovoj MZ, a tu je i gradski poslovni prostor koji želimo da preuredimo u vrtić - rekao je Radojičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana