УСАИД ће подржати развој пословне зоне надомак Бањалуке

Весна Поповић
УСАИД ће подржати развој пословне зоне надомак Бањалуке

Бањалука - УСАИД ће финансијски подржати развој Пословне зоне у Рамићима како би била обезбијеђена нова радна мјеста у индустријској производњи.

Ријеч је о заједничком пројекту по којем би требало да буде уложено 950.000 КМ, од чега ће УСАИД обезбиједити око 520.000 КМ, а остатак град.

Планове за развој ове зоне и њен потенцијал у петак је градоначелник Игор Радојичић представио амбасадорки САД Морин Кормак и директору УСАИД-а БиХ Питеру Дафију.

Радојичић је рекао да је приоритет отварање производних субјеката и запошљавање што више људи у реалном сектору.

- С тим циљем се развија и ова индустријска зона. У њој се већ налази десет фирми које су почеле или већ изградиле производне капацитете. Циљ је да преостало неизграђено земљиште и постојећи празни објекте ове године буду припремљени за потенцијалне инвеститоре. Град је у буџету издвојио око 900.000 КМ за наставак радова на комуналној инфраструктури, а и 190.000 КМ је планирано за проширење зоне. УСАИД и амбасада САД изразили су намјеру да учествују у развоју овог пројекта и њихово партнерство значи много за развој Бањалуке - казао је Радојичић.

Питер Дафи је изјавио да УСАИД има дугу сарадњу са Бањалуком.

- Приоритет за све нас је да пронађемо нове начине за отварање радних мјеста и Пословна зона Рамићи је до сада показала да има пуно потенцијала, јер је већ десет фирми овдје и оне раде. Надамо се и радимо на томе да их буде више и да се даље развијају - казао је Дафи.

Морин Кормак је нагласила да је амбасада САД подржавала развој великог броја пројеката у цијелој БиХ.

- Наша подршка може бити успјешна само када имате чврста партнерства и драго ми је што Бањалука развија индустријске зоне и жели да отвара радна мјеста - казала је Кормакова.

Поводом Дана града Радојичић је у петак са директором микрокредитног друштва "Микрофин" Младеном Боснићем отворио игралиште у Борику чију је изградњу финансирала ова фирма са 60.000 КМ.

- Игралиште садржи три цјелине на 900 метара квадратних. Као бањалучка компанија, која ове године обиљежава 20 година успјешног пословања, жеља нам је била да поклонимо нешто свом граду и срећан сам што што је тај поклон намијењен најмлађима - казао је Боснић.

МЗ Обилићево

Поводом Дана града у петак су пуштене у функцију реновиране просторије Савјета мјесне заједнице Обилићево један и два за које је град издвојио 50.000 КМ.

- Када је у питању Обилићево, ове године је планирано да спојимо источни транзит. Преговарамо са неколико компанија о изградњи два дјечја игралишта у овој МЗ, а ту је и градски пословни простор који желимо да преуредимо у вртић - рекао је Радојичић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана