U trci za stipendije Gradske uprave 1.320 srednjoškolaca

Vesna Popović
U trci za stipendije Gradske uprave 1.320 srednjoškolaca

Banjaluka - Za učeničke stipendije u školskoj 2016/2017. godini prijavilo se 1.320 srednjoškolaca, što je za 114 više nego lani ili za 141 u odnosu na 2014/2015. godinu.

Podaci su to Odjeljenja za društvene djelatnosti koji govore da interesovanje za stipendiranje obrazovanja iz godine u godinu raste.

- Drago nam je da imamo sve više zahtjeva, ali i da nam raspoloživa sredstva dozvoljavaju da ih svake godine u većem broju i odobrimo - rekli su u ovom odjeljenju i dodali da su lani stipendirali 1.166 učenika, a godinu prije toga 1.106.

Kada je u pitanju ovogodišnji konkurs, u ovom odjeljenju kažu da još nije poznato koliko će zahtjeva biti usvojeno.

- U toku je razvrstavanje prijava po vrstama stipendija za koje su đaci konkurisali i taj posao bi trebalo da bude gotov najdalje do 10. oktobra. Zatim je na redu provjera dokumentacije i ispunjavanja uslova konkursa - objasnili su u Odjeljenju i dodali da je konkurs bio otvoren od 1. do 30. septembra.

Napomenuli su da i ove godine, kao i prethodnih, grad dodjeljuje tri vrste stipendija: po socijalnom statusu i za uspjeh u školi koje iznose po 80 KM i za deficitarna zanimanja koja je 160 KM.

- Rang-lista za dodjelu stipendija po uspjehu učenika bi trebalo da bude poznata najkasnije za tridesetak dana. Koliko će ih tačno biti odobreno, zavisiće od toga koliko imamo prijava po druga dva osnova. Pravilo je da se prvo odobre svi zahtjevi za stipendiranje deficitarnih zanimanja i po socijalnom statusu koji ispunjavaju tražene uslove, pa se preostala sredstva raspoređuju na ostale zahtjeve - kazali su u ovom odjeljenju.

Naveli su da su deficitarna zanimanja za ovu školsku godinu mehaničar rashladne i grijne tehnike, tekstilni tehničar i armirač betonirac. Učeničke stipendije za tekuću školsku godinu biće isplaćene u deset mjesečnih rata, počev od novembra.

Konkurs za dodjelu stipendija studentima biće raspisan sredinom ovog mjeseca.

- Stipendije od 130 KM biće dodjeljivane studentima za uspjeh i po socijalnom statusu, a 250 KM dobiće studenti deficitarnih zanimanja. Isplata ovih stipendija bi trebalo da počne u februaru iduće godine - rekli su u ovom odjeljenju.

Budžet

U Odjeljenju za društvene djelatnosti su rekli da je za stipendiranje učenika srednjih škola i redovnih studenata prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama planirano 1,6 miliona KM. U ovom odjeljenju nisu mogli precizirati koliko će od toga biti izdvojeno za srednjoškolce, a koliko za studente.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana