У кући на клизишту у насељу Паприковац пун тањир немогућа мисија

Јован Шкрбић
У кући на клизишту у насељу Паприковац пун тањир немогућа мисија

Бањалука - Становници улице Војводе Синђелића у насељу Паприковац већ годинама послије сваке јаче кише страхују да ће се клизиште покренути и однијети им куће, а док ови проблеми не буду ријешени, живјеће у страху од могућих посљедица.

Причају да су у њиховим домовима подови и намјештај накривљени до те мјере да не могу насути ни пун тањир супе, јер се прелива.

- Обраћали смо се градским властима много пута, али све се заврши празним обећањима или површном санацијом којом се проблем само кратко прикрије. Најбољи примјер за то је сусједна кућа којој су направљене степенице којима је требало да се улази у двориште, а оне су се убрзо одвојиле од ограде па је сада опасно и пролазити поред њих - прича Бранко Стрика.

Радосава Аћимовић каже да су јој 2011. године направљене степенице које су требало да ријеше проблем настао због клизишта.

- Међутим, оне су се већ након мјесец почеле одвајати од потпорног зида. Убрзо су постале скроз неупотребљиве. Већ пет година у дворишту стоје накриво, а да бар хоће да их уклоне, јер изгледају ружно, а и постоји опасност да се обруше на некога - прича Аћимовићева.

У Градској управи кажу да су свјесни ових проблема и да ће настојати да их у најскорије вријеме ријеше.

- У више мјесних заједница постоји проблем неријешених клизишта, као што је, на примјер, у улицама Трла, Кључка и Војводе Синђелића. У будућности ће Градска управа планирати санацију клизишта - кажу у Градској управи и додају да највеће проблеме ствара изградња објеката на теренима неповољним за градњу, неадекватна одводња на постојећим саобраћајницама те неријешени имовински односи.

Слични проблеми као у улици Војводе Синђелића постоје широм града, док су у неким насељима клизишта санирана, а протекле и ове године за те намјене Градска управа издвојила је 150.000 марака.

- У току је јавна набавка за избор извођача за санацију клизишта у насељу Дебељаци, док су у јуну санирана клизишта на три локална пута у мјесним заједницама Бочац и Борковићи - кажу у Градској управи.

Број клизишта

На територији града постоје укупно 142 клизишта.

- Након мајских поплава 2014. године на подручју града, на комуналној инфраструктури, регистровано је 57 клизишта, а уз објекте индивидуалног становања 85 - рекли су у Градској управи. Истакли су да је већина клизишта на приватним парцелама и највише су угрожене куће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана