U gradskoj kasi 2,25 miliona KM manje

Vesna Popović
U gradskoj kasi 2,25 miliona KM manje

Banjaluka - Prijedlogom rebalansa budžeta grada predviđeno je da iznos u gradskoj kasi bude 131,69 miliona KM, što je za 2,25 miliona KM manje u odnosu na nacrt.

U prijedlogu, koji će odbornici Skupštine grada razmatrati 29. jula, navedeno je da su korigovane stavke na poziciji grantova.

Nacrtom rebalansa budžeta ova sredstva bila su planirana u iznosu od 3,5 miliona KM, od čega se iznos od 3,2 miliona KM odnosio na očekivana sredstva iz Fonda solidarnosti.

- Imajući u vidu da je Ministarstvo finansija RS u međuvremenu dalo preporuku da se sredstva iz ovog Fonda ne planiraju u okviru redovnih budžetskih sredstava, izvršeno je u prijedlogu rebalansa smanjenje plana ovih prihoda - objašnjeno je u prijedlogu.

U prijedlogu stoji da su poreski prihodi od poreza na lična primanja, samostalne djelatnosti, na imovinu i od indirektnih poreza u 2014. planirani u iznosu od 72,14 miliona KM, dok se rebalansom budžeta predviđa iznos od 71 milion KM.

- U prvih šest mjeseci po ovom osnovu je prikupljeno 30 miliona KM ili 41,6 odsto u odnosu na plan za 2014 - rečeno je u prijedlogu.

Neporeski prihodi su projektovani budžetom za ovu godinu u iznosu od 43,59 miliona KM, dok su u prvih šest mjeseci realizovani u procentu od 39 odsto u odnosu na plan. Prijedlogom rebalansa predviđeno je povećanje ove stavke na 43,91 milion KM. Rashodi za lična primanja u prijedlogu su povećani za 105.900 KM ili 0,29 odsto u odnosu na prvobitni plan. Rashodi po osnovu korišćenja robe i usluga su prijedlogom rebalansa smanjeni sa 29,3 miliona KM na 28,4 miliona KM. Slično je i sa izdacima za nefinansijsku imovinu, koji su prijedlogom smanjeni sa 18,4 miliona KM na 16,9 miliona KM.

Odbornik SDS-a Milenko Jaćimović je rekao da je smanjenje bilo neminovno, jer Gradska uprava sredstva iz Fonda solidarnosti RS nije mogla da uvrsti kao prihode u prijedlog rebalansa.

- Znatno su smanjena izdavanja za infrastrukturu i sport, a nisu povećana sredstva za subvencije za zapošljavanje i samozapošljavanje - dodao je Jaćimović.

Zaduživanje

U prijedlogu rebalansa budžeta primici od zaduživanja su uvećani za 2,79 miliona KM te novi plan za 2014. godinu iznosi 6,79 miliona KM.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana