U gradskoj kasi 131,8 miliona KM

Vesna Popović
U gradskoj kasi 131,8 miliona KM

Banjaluka - Gradska kasa bi dogodine trebalo da bude teška 131,85 miliona maraka, što je za gotovo 2,5 miliona više u odnosu na Nacrt koji je predviđao da budžet iznosi 129,37 miliona KM.

Na jučerašnjem zasjedanju skupštinskog Kolegijuma je odlučeno da će odbornici takav prijedlog budžeta grada za 2018. razmatrati na posljednjem ovogodišnjem zasjednju koje je zbog obimnog dnevnog reda  zakazano za 22. i 23. decembar.

Zamjenik gradonačelnika Srđan Amidžić je rekao će ovako planiranim budžetom sve zakonom predviđene obaveze grada biti i ostvarene.

- Značajan dio novca se nalazi u okviru garancija koje služe za olakšice privrednicima kako bismo stvorili što bolji ambijent za ulaganje u Banjaluku - kazao je Amidžić i napomenuo da su prihodi planirani tako da budu ostvarivi.

Smatra da je iduće godine moguć i rebalans planiranog budžeta kojima će biti uvećan predloženi budžetski okvir.

Predsjednik Skupštine grada Zoran Talić je rekao da planirani budžet grada za narednu godinu zadovoljava socijalnu i razvoju komponentu. 

- Mnogi projekti će biti urađeni i mimo budžeta, kao što je  gradnja Zelenog mosta za koju ćemo morati tražiti druge izvore finansiranja - naveo je Talić.

Kazao je da se na dnevnom redu nalazi 66 tačaka, te da će trebati dva dana da se sve tačke i obrade.

- Plan rada je obiman jer smo htjeli da do kraja ove godine usvojimo programe rada za iduću, i to iz raznih oblasti, od ulaganja u komunalnu i saobraćajnu infrastrukturu, pa do kulture. Cilj je da odmah sa idućom godinom krenemo u realizaciju - rekao je Talić i napomenuo da je praksa ranijih godina bila da se ti programi usvajaju tek u prvom tromjesečju godine za koju su namijenjeni, što je dovodilo do kašnjenja u njihovoj  realizaciji.

Dodao je da će odbornici razmatrati i 16 odluka koje se odnose na dodjelu poslovnih prostora pod posebnim uslovima za udruženja i organizacije.

Na decembarskoj sjednici, odbornici će razmatrati  i više informacija, među kojima će biti i naplata poreza na nepokretnosti, te o aktivnostima na poboljšanju položaja osoba sa invaliditetom i o stanju sportskih objekata.

Pomoć „Mrvicama“

Pred početak sjednice, Kolegijum je podržao akciju Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece u RS „Mrvice“ pod nazivom „Udahni život“.

Pozivom na humanitarni broj 1412 članovi kolegijuma su donirali jednu KM i na ovaj način simbolično podržali akciju. Kampanja ima za cilj prikupljanje novca za kupovinu opreme za neonatalna odjeljenja širom RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana