У градској каси 131,8 милиона КМ

Весна Поповић
У градској каси 131,8 милиона КМ

Бањалука - Градска каса би догодине требало да буде тешка 131,85 милиона марака, што је за готово 2,5 милиона више у односу на Нацрт који је предвиђао да буџет износи 129,37 милиона КМ.

На јучерашњем засједању скупштинског Колегијума је одлучено да ће одборници такав приједлог буџета града за 2018. разматрати на посљедњем овогодишњем засједњу које је због обимног дневног реда  заказано за 22. и 23. децембар.

Замјеник градоначелника Срђан Амиџић је рекао ће овако планираним буџетом све законом предвиђене обавезе града бити и остварене.

- Значајан дио новца се налази у оквиру гаранција које служе за олакшице привредницима како бисмо створили што бољи амбијент за улагање у Бањалуку - казао је Амиџић и напоменуо да су приходи планирани тако да буду оствариви.

Сматра да је идуће године могућ и ребаланс планираног буџета којима ће бити увећан предложени буџетски оквир.

Предсједник Скупштине града Зоран Талић је рекао да планирани буџет града за наредну годину задовољава социјалну и развоју компоненту. 

- Многи пројекти ће бити урађени и мимо буџета, као што је  градња Зеленог моста за коју ћемо морати тражити друге изворе финансирања - навео је Талић.

Казао је да се на дневном реду налази 66 тачака, те да ће требати два дана да се све тачке и обраде.

- План рада је обиман јер смо хтјели да до краја ове године усвојимо програме рада за идућу, и то из разних области, од улагања у комуналну и саобраћајну инфраструктуру, па до културе. Циљ је да одмах са идућом годином кренемо у реализацију - рекао је Талић и напоменуо да је пракса ранијих година била да се ти програми усвајају тек у првом тромјесечју године за коју су намијењени, што је доводило до кашњења у њиховој  реализацији.

Додао је да ће одборници разматрати и 16 одлука које се односе на додјелу пословних простора под посебним условима за удружења и организације.

На децембарској сједници, одборници ће разматрати  и више информација, међу којима ће бити и наплата пореза на непокретности, те о активностима на побољшању положаја особа са инвалидитетом и о стању спортских објеката.

Помоћ „Мрвицама“

Пред почетак сједнице, Колегијум је подржао акцију Удружења родитеља пријевремено рођене дјеце у РС „Мрвице“ под називом „Удахни живот“.

Позивом на хуманитарни број 1412 чланови колегијума су донирали једну КМ и на овај начин симболично подржали акцију. Кампања има за циљ прикупљање новца за куповину опреме за неонатална одјељења широм РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана