У буџет града паркирано 2,7 милиона марака

Јасмина Перишић
У буџет града паркирано 2,7 милиона марака

Бањалука - Од наплате паркинга током ове године у градску касу се слило нешто више од 2,7 милиона марака.

Половина од укупне суме су приходи аутомата, а потом слиједе телефонске SMS поруке и претплатне карте, које возачи најчешће користе и које су у буџет унијеле значајна средства.

У Градској управи су рекли да на подручју града постоје 102 аутомата за наплату паркирања, који су од јануара до октобра градску касу напунили са 1,2 милиона марака.

- У току је тендер за набавку још два аутомата, који ће бити стационирани у Равногорској улици у Новој вароши, гдје је планирано увођење наплате паркирања - рекли су у Градској управи.

Додају да грађани паркинг плаћају најчешће путем аутомата, али да ништа мање није у употреби ни плаћање слањем поруке са мобилног телефона.

- Путем SMS порука наплаћено је 786.546, а од претплатних карата 383.437 марака. У приходе спадају и казне за непрописно паркирана возила. Тако је блокадом возила инкасирано 121.665, а од "паука" 99.220 марака. Вољели бисмо да су јавне гараже више искоришћене, иако није занемарљив ни њихов приход од 68.500 КМ - казали су у Градској управи.

На притужбе грађана због неисправности појединих аутомата и одбијања кованица кажу да аутомате редовно сервисирају, на шта потроше више од двије хиљаде марака мјесечно.

- Аутомати не прихватају серију кованица која је нешто лакша од стандардне кованице, и то нема везе са њиховом исправношћу. Све аутомате сервисира наш радник на одржавању опреме и предузеће "Калдера компани" - кажу у Градској управи.

Бањалучанин Милан Павловић сумња у исправност свих аутомата, а неријетко је, каже, био у ситуацији и да му одбијају одређене кованице.

- Прије скоро мјесец сам покушао да се паркирам код Соколског дома, али нисам успио јер аутомат за наплату паркирања није био исправан. Покушавао сам са више кованица, али ниједну није прихватао. Био сам принуђен да тражи друго паркинг мјесто или да платим паркинг путем SMS услуге, што сам и учинио - рекао је Павловић.

Аутомати скупи

Из Градске управе су рекли да аутомати за наплату паркирања нису нимало јефтини и да се избјегава њихово постављање на паркинзима малог капацитета.

О овоме говори примјер у Солунској улици, гдје је постављена табла упозорења да се паркинг плаћа путем аутомата и SMS услуге, али аутомат никада није постављен, па се може платити једино SMS услугом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана